top of page

Az én biokertem

Biokertet művelsz? | Büszke vagy rá? | Örömmel műveled? | Vannak jó tapasztalataid?

 

Fotózz a kertedben, és küldd el nekünk!  Mi közzétesszük, hogy ezzel másokat is bátorítsunk és lelkesítünk!

Várunk tőled 6 jó minőségű fotót, pár soros bemutató szöveget, amit emailben küldhetsz el nekünk!

 

 

A kertészek büszkék a kertjükre. A biokertészek különösen, hiszen vegyszerek nélkül sikerül szép és egészséges növényeket nevelniük a biokertben. Ezen az oldalon bemutatjuk lelkes biokertészek - köztük a Biokertész programok résztvevőinek - biokertjeit. 

Akinek hasonló adottságú kertje van, bátran kérdezzen is a kerttulajdonosoktól, mert szívesen megosztják tapasztalataikat.

Virág biokertje Csákváron, a Vértes lábánál

2020. július 20.

Kertecském kicsi, de sok lehetőséget kínál új ötleteket kipróbálni. Vadszőlőből font kerítés védi a cicáktól a zöldféléket amelyet ágas-bogas gallyakkal tűzdeltem. A tövénél újhagyma-gárdisták őrködnek. Hetente szórok szét borsot, kávézaccot, így nincs kaparászás, sem egyéb kellemetlen meglepetés. Szamócám cserepekben nevelkedik szalmatakarással; a burgonya zsákokban, laza tőzeges földbe rakva, majd homokos-fűvágadékos földdel feltöltögetve. Komposztom még érik, áztatott csalán leve készenlétben, ha szükség lesz rá. A termés szép, ép, és nincs finomabb a saját termesztésű friss zöldségnél, zöldfűszernél, gyümölcsnél!

A Skanzen kertjei a Biokertész gyakorlaton

2020. június 15.

A Biokertész gyakorlatunk helyszíne a szentendrei Szabadtéri Néprajzi múzeum, ismertebb nevén a szentendrei Skanzen. A gyakorlaton az Észak-Magyarorszégi tájegységben gondozunk három kiskertet, melyet a teremőrök öntöznek két alkalom között. Márciusban sárgarépát, borsót, hagymát, retket, salátát vetünk az alaposan előkészített ágyásokba, később paprikát, paradicsomot, babot, kukoricát, tököt és különféle védőnövényeket, mint pl. a büdöske vagy a körömvirág.  

Tetszik ez a kert?  Kérdezz Virágtól!

Ágnes biokertje Hévízgyörkön

2018. május 4.

Az én kertem Hévízgyörkön van. Kb. 200 nm területet művelek, ami mellett még ugyanekkora terület van amin gyümölcsfák, és szőlő van. 4 éve kezdtem használni a kertet. A szomszédaim szerint régen jó, fekete föld volt itt, de ma szinte csak homok. Szerencsére van valamennyi komposztom és marhatrágyát is tudok szerezni + van kutunk is. :) Így sok locsolással egész jó termés szokott lenni. Igyekszem mindent termelni, ami a családnak kell: saláta, retek, hagyma, répa, krumpli, petrezselyem, káposztafélék, borsó, bab, uborka, cukkini, eper, málna, ribizli, őszibarack, alma (amit körtének akarok átoltani) cseresznye, meggy. Remélem, hogy idén sikerül teljesen vegyszer mentesen védekeznem a fertőzések, gombák, rovarok ellen.

A képeken láthatóak: a veteményes, fóliasátram, első zöldségeim; őszi ültetésű eper ültetvény, fóliasátram, gyümölcsös és a szőlő.

Tetszik ez a kert?  Kérdezz Ágnestől!

Bori biokertje Kisorosziban

2018. április 28.

A mi kertünk Kisorosziban van. Nagyon jó adottságokkal bír, mert az ideköltözésünk előtti 16 évben nem volt művelve. A talaj kellőképp pihent és vegyszermenetes! Így kezdtünk bele a kertészkedésbe 2 évvel ezelőtt.  Az első év küzdelmes volt, a rengeteg taracktól nehezen kelt ki bármi is...tavaly már jobb volt, idén ismét jobb.  Kísérletező típus vagyok, mindig új fajtákkal, új zöldségekkel próbálkozom. Idén a földimogyoró a cél..:)

Már nőnek a hagymák, egy sor retket már be is faltunk, a ruccola, a jégsaláta, a lila és fehér karalábé, a cékla, a madársaláta, a torma, a krumpli, a fejes káposzta, paszternák, petrezselyem, mángold, borsó, zöldbab. Idei újítás volt egy kis raklapkertecske befóliázva, itt növekszenek a paradicsom és paprika palánták, a zellerbébik, cukkini, sütőtök, kukorica, padlizsán, uborka és a sárgadinnye. Alig várjuk :))

Tetszik ez a kert?  Kérdezz Boritól!

Katalin biokertje Fóton

2017. április 27.

Hét kis ágyásból álló "kiskertet" művelek Fóton. Csak néhány éve ástam fel ezt a területet, ahová ültetni szoktam. Paradicsomot, paprikát patiszont, sóskát, spenótot. Igyekszem a vegyszereket mellőzni,  és remélem, hogy a" biolevekkel" meg tudom majd védeni a növénykéket a rengeteg kártevőtől és kórokozótól. A képeken ezeket látjátok: "chilierdő",  tavalyi sóska, virágzik az eper a fokhagyma védelmében, kinyílt a tulipán, tavalyi sóska hó alatt, "Elefántcsont körte" paradicsompalánta.
 

Tetszik ez a kert?  Kérdezz Katalintól!

Erika és Szabolcs biokertje Tabdiban

2016. augusztus 1.

Tabdiban hoztuk létre első egybefüggő permakultúrás biokertünket, ahol a gyümölcsökön kívül burgonyát, padlizsánt, cukkinit, leveszöldségeket, paprikát, paradicsomot és uborkát termelünk.

1500 nm-en kertészkedünk saját magunk ellátására. 

Elsősorban permakultúrás módszerekkel, csalánlével és fahamuval, káliszappanos lemosóval védjük növényeinket, lelkes katicabogár-gyűjtők vagyunk.

Magaságyás
Fűszerkert
Bársonyvirág
Levendula
Évelőágyás tavasszal
Előkert

Márta biokertje Budapesten

2016. július 12.

Az én kertem a Gellérthegy oldalában, nem csak az enyém, hanem a lakóközösségé. Viszont én gondozom nagy élvezettel.

Tetszik ez a kert?  Kérdezz Mártától!

Györgyi biokertje Surányban

2016. május 31.

Az én kiskertem Surányban, a Szentendrei-szigeten van. A homokos talajban nagyon jól érzik magukat a gyógy-és fűszernővények, az eper, a paprika és a borsó is. Idén már hetente permetezek csalánlével és a fahamus szórást is kipróbáltam, ahogy a Biokertész gyakorlaton tanultuk. Idén az eprem is nagyon finom lett, amit mulcsoztam a réten kaszált fűvel. Borsó nem sok termett, de az nagyon finom : ) 

Tetszik ez a kert? Kérdezz Györgyitől!

Jutka biokertje Szentendrén

2016. május 28.

Az én kertem az izbégi domb tetején van gyönyörű kilátással a Kőhegyre. A talaj nem éppen optimális, de hosszú évek munkájával sikerült elfogadhatóvá tenni. A kert számomra nem csak hobby, vagy szakma, hanem maga az élet. Itt megtalálom a nyugalmat és minden nap örömet okoz, amikor látom, hogy tegnap óta mekkorát nőtt a borsó, milyen csodálatos a spárgatökön reggel kinyílt négy virág és a paradicsomon megjelentek az első, aprócska zöld bogyók. Nem sikerül mindig minden, érnek kudarcok is, például, ha minden erőfeszítés ellenére elviszi a monília a barackjaimat, de mégis .... szeretem.

Tetszik ez a kert? Kérdezz Jutkától

Jutka biokertje Szentendrén

2016. május 28.

Az én kertem az izbégi domb tetején van gyönyörű kilátással a Kőhegyre. A talaj nem éppen optimális, de hosszú évek munkájával sikerült elfogadhatóvá tenni. A kert számomra nem csak hobby, vagy szakma, hanem maga az élet. Itt megtalálom a nyugalmat és minden nap örömet okoz, amikor látom, hogy tegnap óta mekkorát nőtt a borsó, milyen csodálatos a spárgatökön reggel kinyílt négy virág és a paradicsomon megjelentek az első, aprócska zöld bogyók. Nem sikerül mindig minden, érnek kudarcok is, például, ha minden erőfeszítés ellenére elviszi a monília a barackjaimat, de mégis .... szeretem.

Tetszik ez a kert? Kérdezz Jutkától

bottom of page