top of page
Tippek Bionától 1 percben

Mit, mivel, hogyan? | Biona, a kis biokertész tippjei 1 perben 

 

 

Ezen az oldalon néhány - mélyebb ismeretek nélkül is - azonnal hasznosítható, már jól bevált biokertész tippet találsz!

Zsurló és fokhagyma az őszibaracknak

Áprilisban támad az őszibarackon a tafrinás levélfodrosodás, ez ellen zsurlólével permetezz,  a fa köré pedig ültess fokhagymát és sarkantyúkát! A beteg leveleket szedd le! Hosszabb távon jó védekezés az ellenálló fajták ültetése (pl. Mariska). Segít a téli lemosó permetezés is, 2 %-os bordói lé a rügyfakadás előtt.

A kamillatea jót tesz a magoknak

Ültetés előtt áztasd be a  magokat pár órára. Így nyerhetsz néhány napot a keléssel és megvédheted őket a palántadőléstől. Készíts erős kamillateát, tedd bele a magokat, majd szűrd le és szárítsd meg őket, hogy könnyebb legyen vetni.

A fokhagyma védi az epret

Ültess fokhagymát az epertövek közé, mert ez megvédi őket a gombabetegségektől mint pl. a szürkerothadás.

Please reload

Tejes permetlé paradicsomhoz

5 liter vízhez adunk 1 liter tejet (2,8%-os bolti tej), 1 evőkanál rézgálic port és 1 evőkanál kézi mosogatószert. Ezzel 10 naponta megpermetezzük a paradicsomot, hogy megvédjük a lisztharmattól és más gombabetegségektől. 

Csalánlé a legfontosabb biolé

1 kg friss csalánt felaprítunk, és 10 liter esővízbe beáztatjuk. Kb. 2 hét múlva leszűrve használhatjuk fel a növényeink ellenálló képességének növelésére a talajra locsolva, vagy a növényre permetezve 1:20 hígításban.

Csalánlé azonnal

1 kg friss csalánlevelet 2 liter eső-, vagy más természetes vízben (patak, tó, forrás stb.) 10 percig főzünk. Leszűrés után hígítás nélkül a növényre permetezzük, vagy a vetőbarázdát locsoljuk meg vele, ahova a magot vetjük.

Please reload

bottom of page