top of page
photo-1509709364473-36085e4f84ee.jpg
Image by Annie Spratt

Karácsonyi fűszernap

bemutatóval, kóstolóval és ajándék készítéssel

2019. december 7., szombat, Oázis Kertészet
gyogynoveny-apritas
egzotikus-fuszerek
karacsonyi-fuszerek

Várjuk az érdeklődőket, akik szeretik a fűszernövényeket és ezúttal egy más aspektusból szeretnének többet megtudni róluk - kedvelt karácsonyi fűszereink eredete, felhasználása,  termesztése, gondozása, belőlük illóolajok készítése - interaktív módon, sok vetítéssel és konzultációs lehetőséggel.  Szakértő előadóink sok érdekességet mesélnek és mutatnak majd, a nap végén saját készítésű illóolaj parfümmel, és karácsonyi asztaldísszel térhetnek haza a résztvevők.

A Karácsonyi fűszernap programja

10:00 - 10:30 Egy kis fűszertörténelem | előadás és kóstoló

Az előadáson hallhatunk a fűszerek gyógyító hatásáról és egy kis fűszertörténelem keretében az ókori népek fűszereiről. Többek között megtudhatjuk azt is, hogy Lucullus miért választotta a politika helyett a gasztronómiai élvezeteket, és milyen fűszereket használt a „Rajnai szibilla” (Szent Hildegard) ?

Előadó: Heltmanné dr. Tulok Mária kertészmérnök, cimzetes egyetemi docens, a Kertlap Gyógynövény Tanfolyamának egyik szakembere

 

Kóstoló
fahéjas, narancsos, vörösboros hagymalekvár, kacsazsíros kenyéren, indiai citromfüves mentateával leöblítve…..

10.30 - 11:30 Karácsonyi fűszernövények | előadás és kóstoló

Megismerkedünk a leggyakoribb karácsonyi fűszerek legendáival, - napjainkban már igazolt - gyógyhatásával, felhasználásával (aktuális receptek) és termesztésével:  szegfűszeg, kardamom, csillagánizs, szegfűbors, vanília, gyömbér, fahéj, szerecsendió, stb.

Kiderül: miért nem érdemes hamisítani a „fűszerek fűszerét”, a  sáfrányt, és hogy mi a manna….?

Előadó: Heltmanné dr. Tulok Mária kertészmérnök, cimzetes egyetemi docens,  a Kertlap Gyógynövény Tanfolyamának egyik szakembere

Kóstoló

fahéjas tea, mézeskalács

11:30-12:00 Karácsonykor is zöldet | előadás a mikrozöldekről

A karácsonyi ebédet különlegessé tehetjük olyan emésztést segítő, friss, zöld növényekkel, mint a mikrozöldek. Az előadásból megtudhatjuk, hogy miben különböznek a mikrozöldek a csíráktól, mi a titka a mikrozöldek magas fitotápanyag tartalmának és. hogy egyformán magas-e minden mikrozöld tápértéke. Az előadó bemutat olyan eszközöket is, melyekkel mi is könnyen tudunk mikrozöldet nevelni. 

Előadó: dr. Garami Márta, a Farmart Kft. ügyvezetője, a Kertlap Hobbikertész Tanfolyamának szervezője

 

Kóstoló, bemutató

vajas kenyér falatkák  mikrozölddel,  mikrozöld tálca, gyógynövény szárító, növénynevelő LED lámpa

----- EBÉDSZÜNET ---------

12:45 - 14:15 Növényi illóolajok | aromaterápiás előadás

A fűszerek egyik kedvelt felhasználása a növényi eredetű illóolajok készítése, melyek egyre nagyobb szerepet töltenek be életünkben. A program során közelebbről megismerkedhetünk a növényi illóolajok gyógyászati jelentőségével, megtudhatjuk, hogyan történik az illóolajok kivonása növényi részekből. 

Előadó: Dr. Horváth Györgyi, habil., PhD, docens, Pécsi Tudományegyetem GYTK, Farmakognóziai Intézet, a Kertlap Gyógynövény Tanfolyamának egyik szakembere

Bemutató

különféle illóolajok

14:15 - 14:45 Karácsonyi illatok | saját illóolaj készítés

Az aroma és az egyéni kreativitás egyaránt szerepet kapnak a program során. Mindenki elkészítheti személyre szabott illatkeverékét.

Előadó: Dr. Horváth Györgyi, habil., PhD, docens, Pécsi Tudományegyetem GYTK, Farmakognóziai Intézet, a Kertlap Gyógynövény Tanfolyamának egyik szakembere

Hazavihető karácsonyi ajándék

Saját készítésű illóolaj - a szükséges alapanyagokat mi biztosítjuk
 

-------  TEASZÜNET -----------
 

 

15:00 - 17:00 Karácsonyi asztaldísz készítése fűszerekkel

A Karácsonyi fűszernapot egy kreatív foglalkozással zárjuk, ahol ajándéknak is alkalmas karácsonyi asztaldíszt készítünk, amit természetesen fűszernövényekkel díszítünk. 

A foglalkozást vezeti: Solymos Márta, virágkötő, a kertlap Virágkötő Tanfolyamának egyik oktatója, Kertlap Virágkötő Tanfolyamának egyik oktatója

 

Hazavihető karácsonyi ajándék

Karácsonyi asztaldísz- a szükséges alapanyagokat mi biztosítjuk

 

Karácsonyi mézeskalács vásár

A szünetekben és a program végén csodálatos karácsonyi mézeskalácsokat vásárolhatnak résztvevőink. Dávidné Gulyás Gizella mézeskalács készítő mester a szentendrei Skanzenben készíti ezeket a gyönyörű mézeskalácsokat, amikből a hallgatók is láthatnak és vehetnek is néhányat. Teljesen egyedi  mézeskalácsok, személyes üzenetekkel ellátva, rendelhetők a helyszínen vagy e.-mailben. A résztvevők egy különleges mézeskalács repectet is kapnak majd ajándékba.


Dávidné Gulyás Gizella, Skanzen Kötödés díjas mézeskalács készítő mester

rendelés: pakeidavid@t-online.hu 

 

Please reload

Karácsonyi fűszernap információk

Legfontosabb tudnivalók


Időpont: 2019.  december 7., szombat, 10:00 - 17:00
Helyszín:  Oázis Kertészet, 1101 Budapest,  Kőbányai u. 47.

Előadók: Heltmanné, dr. Tulok Mária címzetes egyetemi docens,  a Kertlap Gyógynövény Tanfolyamának egyik szakembere, akinek több könyve is megjelent a témában, dr. Garami Márta, a Farmart Kft. ügyvezetője, a kertlap.hu szerkesztője, A kertlap Hobbikertész Tanfolyamainak szervezője, Dr. Horváth Györgyi, habil., PhD, docens, Pécsi Tudományegyetem GYTK, Farmakognóziai Intézet igazgató-helyettese, a Gyógynövény Tanfolyam egyik szakembere, Solymos Márta virágkötő, a Virágkötő Tanfolyam egyik oktatója.

Csoportlétszám: maximum 25 fő

Ár: 16,900 Ft - ez tartalmazza a díszek és az illóolaj anyagköltségét, valamint a kóstolókat.

A Kertlap Webáruház termékei gyógy-és fűszernövények feldolgozásához, mikrozöldek előállításához

​A Fűszernapon bemutatjuk az összecsukható, cipzáras, 6 rekeszes gyógynövényszárítót, amelynek mind a hat szintjén egyszerre tudsz szárítani. Minden rekesz cipzárral zárható, így a szárítani kívánt növény rovaroktól, széltől védett. Miután zárható, véd a széltől, idegen anyagok bekerülésétől, az állatok kártételétől. Használat után a szárító háló harmonikaszerűen összecsukható, így kis helyen is elfér. Gyógynövény, fűszernövény, virág, termés, gyökér stb. szárítására is használható.

Mikrozöldek testközelből! Termessz és egyél minél több mikrozöldet! Ehhez szükséged van egy lyukacsos, lefedhető tálcára, egy hozzá tartozó alátét tálcára, fényre, amit télen vagy zárt helyen a növénynevelő LED izzó helyettesít, és némi vízre. Ha az alapfelszerelésre szert teszel, már csak a termesztésre kész magpárnákat kell beszerezned. És indulhat a buli! Mi itt a a hozzávalókat és a "végtermék" fogjuk megmutatni.

Please reload

Anchor 4
A Karácsonyi fűszernap helyszíne

HELYSZÍN

Oázis Kertészet

1101 Budapest,  Kőbányai u. 47.

MEGKÖZELÍTÉS

Tömegközlekedéssel

busz: 9; villamos: 28, 28A, 62, 62A

Autóval

Kőbányai úton, parkoló van

 

ELŐADÓ TEREM

Az emeleten, az áruház oktatótermében

TANFOLYAMI ELÉRHETŐSÉG

Tel: +36 30 919 5098

Anchor 1
Így tudsz jelentkezni a fűszernapra
  1. Kérjük, töltsd ki az űrlapot és kattints a “Jelentkezem” gombra!

  2. Várj, amíg kapsz tőlünk egy visszaigazoló e-mailt.

  3. Utald el a képzés árát Erre három munkanapod van.

  4. Amint beérkezik az összeg, azonnal véglegesnek tekintjük a jelentkezést, melyet e-mailen vissza is igazolunk, a számlát csatoljuk!

KARÁCSONYI FŰSZERNAP  
2019. december 7. szombat
10-17 óra
Ár: 16.900 Fta kóstolók, az illóolaj keverék előállításához és a karácsonyi asztaldísz készítéséhez szükséges alapanyagok benne vannak az árban!
Számlaszám: 111773119-08501952 (dr. Garami Márta e.v.)
Szabad helyek száma: 5 , maximális létszám 25

A jelentkezéssel elfogadom az adatkelezési nyilatkozatot.

bottom of page