top of page
 

Olvasnivaló

Paradicsom híradó

Így ültesd el a paradicsomot a biokertben!

2017.  május 10.

 1. A paradicsom palántákat (P) mindig szellősen, egymástól 70 cm-re ültessük el és legalább 1 méteres sortávolságot hagyjunk.

 2. Ássunk egy kb. 40 cm mély gödröt, amibe szerves trágyát, arra pedig egy kis földet teszünk, majd csalánleves oldattal jól beöntözzük. Szerves trágya helyett a komposzt és a feldarabolt tavalyi kukoricaszár is megfelel. 

 3. A palántáról szedjük le az alsó leveleket és jó mélyen ültessük a gödörbe. Így hosszabban fog begyökeresedni, ezáltal jobban fel tudja majd venni a vizet és a tápanyagokat.

 4. Ha van virág a palántán, azt vágjuk le, hogy ne vonjon el energiát a növénytől, mert most a legfontosabb, hogy jól begyökeresedjen.

 5. Töltsük fel földdel a gödröt és jól locsoljuk be.

 6. Ugyanígy ültessük el a következő paradicsomot 70 cm távolságra.

 7. Ezután a két paradicsom közé ültessünk egy bazsalikom palántát (B). Ettől zamatosabb lesz az íze, miközben védi a lisztharmattól.

 8. A paradicsom és a bazsalikom közé pedig egy-egy zellerpalánta (Z) kerül, ami a különféle kártevőktől védi a paradicsomot. 

 9. Ha ezzel készen vagyunk, akkor a bazsalikom két oldalára mehet egy-egy káposztaféle (K). ezek mellé pedig még további zeller palánták, ami majd jó védelmet biztosít a káposztalepkék ellen.

 10. Ha így ültetjük el a növényeket, kölcsönösen védik egymást.

Így védd a paradicsomot!


2017. május 15.

 • Amikor már elég meleg az idő, takard be mulccsal a földet. Erre legjobb a fűkaszálék, ezt egy-egy alkalommal 2-3 cm vastagon terítsd a földre. Azért jó, mert jobban megtartja a nedvességet a talaj, porhanyósabb marad a föld, és amikor locsolunk, vagy esik az eső, nem verődnek fel a gombaspórák a földről a paradicsom leveleire.

 • Ha kivirágzott a paradicsom és megjelentek rajta az első bogyók, akkor onnantól minden héten permetezd meg tejes oldattal: 4 liter vízhez adunk 1 liter tejet és teszünk bele egy morzsányi rázgálicot és 1 evőkanál mosogatószert (ez biokertben megengedett), ettől majd jobban tapad és védi majd a fitoftóra ellen.

 • Nagyon fontos a rendszeres kacsozás, amikor a levélhónaljakból kitörjük az új hajtásokat, ezzel biztosítjuk. hogy ne legyen túl sűrű a növényünk, a gombabetegségek így nem tudnak olyan könnyen elterjedni. 

bottom of page