top of page
 

Olvasnivaló

Paradicsom nap, Kosd
Paradicsom nap, Kosd

Paradicsom a biokertben| Kosdi Paradicsom Nagydíj | Családi programok | Paradicsomos ételek és italok

Ez a program új helyszínen, új néven kerül megrendezésre: >> Paradicsomi Ökonap

Paradicsom nap

2017. augusztus 5-én| Kosdon, Vác mellett | Ingyenes
A Paradicsom napra azokat várjuk, akik szeretnének többet tudni a paradicsomról, miközben kellemesen töltenek el egy szép nyári napot. Ellenálló paradicsomfajták, paradicsom termesztéseparadicsom betegségei és a  védekekezés biokertészeti módszerei -  ezekről lesz szó a Paradicsom napon. És lesz még szó paradicsom befőzésről, tartósításról és a különféle elkészítési módokról.
Gyerekeknek és családoknak pedig olyan programokat kínálunk, amiket csak a kosdi Paradicsom napon találnak meg: fűszerkoszorú készítés, szalmabála-ugráló, saját fűszerezésű sajtkészítés, paradicsom jelmezkészítés és még sok más!

Programok a Paradicsom napon
10 és 17 óra között

Paradicsom a biokertben | Szakmai program

Vetítéssel egybekötött gyakorlati bemutató a paradicsomról: Ellenálló paradicsomfajták, kiválasztás, beszerzés, paradicsom palántázás, ültetés, paradicsom betegségei, kártevők, megelőzés, biológiai növényvédelem, paradicsom befőzés, tartósítás.  A program kb. 30 perces, és maximum 30 fő vehet rajta részt, ezért regisztrációhoz kötött.

Előadó: Jutka mama, Jakab Jutka kertészmérnök

Időpontok és regisztráció: Kb. májustól. Addig kérje Paradicsom híradónkat, ahol a jelentkezésről is értesítjük.

Különleges paradicsomfajták | Szakmai program

Előadás  és bemutató a Magyarországon megtermelhető különleges paradicsomfajtákról  a "Paradicsom a biokertben" program folytatásaként. 80-100 paradicsomfajtát is láthatnak az érdeklődők, olyan különleges fajtákat, mint  az Indigo Rose (indigókék), Blush (Hajnalpír), Pork Chop (Disznóvágás), Orange Icicle (Narancs jégcsap), Amethyst Jewel (Ametiszt ékszer), Lollipop (Nyalóka), White Currant (Fehér ribizli), Chocolate Pear (Csokoládé körte), stb.  Az előadás kb. 30 perces, és maximum 30 fő vehet rajta részt, de a vásárban egész nap tart a bemutató.

Előadó: Dr. Halász Krisztián, kertészmérnök, Valeyrac Exotics


Időpontok és regisztráció: Kb. májustól. Addig kérje Paradicsom híradónkat, ahol a jelentkezésről is értesítjük.

Tankert séta | Szakmai program

A kosdi tankertben ökológiai szemléletű növénytermesztés folyik, ahol gyakorlati biokertész tanfolyamokat is tartunk. A séta során a résztvevők megismerhetik a kertet és megláthatják, hogy a gyakorlatban hogy válnak be a biokertészeti módszerek. A program kb. 25 perces és maximum 20 fő vehet tészt rajta, ezért előzetes regisztrációhoz kötött.

Előadó: Jutka mama, Jakab Jutka kertészmérnök


Időpontok és regisztráció: Kb. májustól. Addig kérje Paradicsom híradónkat, ahol a jelentkezésről is értesítjük.

Paradicsom TOTÓ | Családi szakmai program

Helyszíni felfedezéssel egybekötött tudáspróba, természetesen a paradicsomról. A totó kitöltéséhez különféle pontokon lehet majd segítséget kapni. A helyes megfejtők között pedig ajándékokat sorsolunk ki.

A kitöltött totókat az információs pultnál lehet leadni. 

Sorsolás: 13 órakor és 16 órakor

Csináld magad! a kertből | Családi programok

Mennyi mindent készíthetünk a kertben található gyógy-és fűszernövényekből és más kerti növényekből! Csináljuk együtt!

 • Fűszerkoszorú készítés

 • Saját fűszerezésű sajtkészítés

 • Paradicsom aszalás

 • Padlizsán sütés

 • Padlizsánkrém készítés

Nyári élménysarok | Családi programok

A szakmai progranok mellett néhány könnyedebb, szórakoztató programmai is készülünk:

 • Szalmabála ugráló és körhinta

 • Barkács-sarok: paradicsom jelmezkészítés, origami,  szalvétavirág, paradicsomtartó papírkosár készítés

 • Nyári élményeim rajzverseny - nemcsak gyerekeknek!

 • Arcfestés és tetoválás

 • Lippogo, népi játék és daltanulás

Paradicsom és kézműves termékek | Vásár

Bemutató, kóstoló és vásár: A különleges paradicsomfajták bemutatóján a fekete paradicsom, zöld paradicsom, szilvakék paradicsom és koktélparadicsom mellett lesz sok különlegesség, amikről mesélnek majd a termelők.  A Valeyrac Exotictól különleges paradicsomfajtáinak magjait is meg lehet majd vásárolni. Példák: Perui Vadparadicsom, Blush paradicsom, Kék-Zöld Zebra, Zöld Szőlő. A paradicsomok mellett a Kosdi tankert és helyi termelők zöldségeit is megvásárolhatják az érdeklődők. A kosdi tankert megvásárolható paradicsomai: Korall, Lugas, Koktél (piros, sárga), aszalni való, Lucullus, 2 féle Ökörszív. ezek kóstolhatók is.

Kosdi Paradicsom Nagydíj

Keressük a legnagyobb egészséges paradicsomot! 


Nyeremény: Ingyenes részvételi lehetőség a Biokertész napon szeptemberben és egy csodaszép kötény

 

Tavalyi nyerteseink:  

 • Czuppon Katalin (491 gramm) és

 • Fülöp István (490 gramm) 

Please reload

Hasznos információk

Helyszín

A Paradicsom napot a Kosdi Tankertben és környékén tarjuk, Vác mellett. A tankertben ökológiai szemléletű növénytermesztés folyik és a biotermékeket keresők meg is vásárolhatják az itt megtermelt növényeket. 

Megközelítés

A Tankert megközelítése autóval a legyegszerűbb. Budapestről 20-25 perc alatt elérhető az M2-es úton (Pest megyei matrica elegendő),  majd a kosdi leagázástól kb 5 perc. Kosdon ki lesz táblázva az útirány. Autóbusszal a Kossuth Lajos utcai megállónál kell leszállni.

Szervezők és partnerek

A Paradicsom napot a Kosdi Tankert, a Biokiskertem.hu és a Kertlap.hu kertészeti magazin munkatársai szervezik. Szakmai partnereink: Jakab Jutka, kertészmérnők. Dr. Halász Krisztián, kertészmérnök, Dr. Garami Márta, biológus.

Étkezési lehetőség

A Paradicsom napon a Kosdi Tankert terményeiből készült ételeket kínálunk: lecsót, paradicsomlevet, sült paradicsomot, mángoldos tésztát és pörköltöt.  Gyerekeknek lesz finom szörp és fagyi is, felnőtteknek Bloody Mary (paradicsomlé, vodka, citromlé, Worcestershire-szósz, zellersó, bors)

A program ingyenes

A Paradicsom nap ingyenes, de kérjük, jelezzék, ha szeretnének eljönni a programra, hogy a kézműves programokra és a vendéglátásra is megfelelő kapacitással készüljünk. A szakmai programokra pedig előzetes regisztrációt is kérünk.

Érdekel a biokertészkedés?

A Kosdi Tankertben vegyszermentes kertészkedés folyik, itt tartjuk a Biokertész gyakorlatot. Aki elméleti ismereteit szeretné gyarapítani, azt várjuk a Biokertész napon szeptember 10-én, és ajánljuk még a gyógynövény tanfolyamot is!

Please reload

Paradicsom híradó

Aktuális információk, érdekességek a paradicsomról: paradicsom ültetése, termesztése, gondozása, paradicsom befőzés, tartósítás...

Iratkozz fel a Paradicsom híradóra!

2017. február 1.

A Paradicsom híradóban elküldjük neked az itt közzétett hasznos információkat, tanácsokat a paradicsom ültetésével, nevelésével kapcsolatban, így nem maradsz le róluk! Ezen kívül a Paradicsom nap újdonságairól is beszámolunk és értesítünk, ha már tudsz jelentkezni a szakmai programokra.

Jutka mama már nagyon készül a Paradicsom napra

2016. augusztus 22.

Jutka mama, a szakmai programok egyik vezetője, saját biokertjében mutaja meg a paradicsomokat, amiket nevelt, és természetesen, hoz is néhányat belőlük a Paradicsom napra. A videóban szeretettel invitálja az érdeklődőket.

Ismerd meg a szenzációs a likopint!

2016. augusztus 16.

Anyu most az egyszer téved! Nem a nyers paradicsom a legegészségesebb. A paradicsom jobb főzve, sütve, mint nyersen! Likopin tartalma ugyanis hőkezeléssel válik jól felvehetővé. De egyáltalán mi az a likopin?

Jutka mama házi paradicsomleve

2016. augusztus 10.

Én még a hagyományos módszerrel teszem el a paradicsomot, ahogy a nagymamám is tette 60 évvel ezelőtt. Alapos mosás után kivágom a csumáját és a zöld részeket, kettévágom és egy kicsit előfőzöm egy nagy lábasban, ami alá lángelosztót teszek, hogy ne kapjon oda.

Mi legyen ősszel a paradicsommal?

2016. augusztus 4.

Bár még tart a nyár, íme néhány hasznos tanács a paradicsom betakarítására, feldolgozására vonatkozóan. Mit kezdjünk ősszel a maradék paradicsomokkal? Lehet-e érlelni a paradicsomot? Zölden fogyasztható-e?  Mit tegyünk a növényen maradt éppen piruló vagy zöld paradicsomokkal? Megpróbáltunk válaszokat adni ezekre a kérdésekre.

Paradicsom vásár

2016. augusztus 1.

A Kosdi Tankertben - a Paradicsom nap helyszínén - finom vegyszermentes paradicsom vásárlóra vár! Érdeklődni és rendeléseket leadni a 06-70/680-7176 telefonszámon lehet.

Paradicsom nyári gondozása

2016. július 23.

Szinte nincs olyan kert, ahonnan hiányzik a paradicsom. Talán már itt-ott piroslanak, vagy éppen sárgállanak, netalán lilulnak is a paradicsom gyümölcsök. A húsos bogyótermések gyümölcsként is meghatározhatók. A paradicsom is olyan növény, hogy sosem dőlhetünk hátra, várva hogy beérjen. Egész nyáron akad vele tennivalónk...

Paradicsom tájfajták

2016. július 20.

Nem sokkal finomabb, ha magunk készítünk paradicsomlét, semmint az ízfokozókban dúskáló, ki tudja mivel színezett paradicsomléket isszuk? Arról már ne is beszéljünk, hogy az itt felhasznált paradicsom csekély beltartalmi értékű...

Please reload

Anchor 1
PARADICSOM HÍRADÓ
Hírek a paradicsomról és a Paradicsom napról

Ilyen volt a Paradicsom nap 2016-ban

Bemutató és vásár

bottom of page