top of page
 
Receptek
 

Saláták | Levesek | Főételek| Hozzávalók a biokertből

 

 

Rukkolás saláta

Hozzávalók

Egy csomag rukkola saláta |20 dkg jégsaláta |egy csomag hónapos retek | 20 dkg fetasajt | 3 evőkanál salátaolaj | egy evőkanál citromlé | 2 dl kefír | fűszersó | bors | egy marék oreganolevél |egy csokor ibolya

 

Elkészítés

A rukkola leveleket egy mély tálban összeforgatjuk. Sajtvágóval rászeleteljük a retket. Megöntözzük fűszersóval, borssal, citromlével ízesített, olajjal összekevert kefírrel, rászórjuk a sajtkockákat, az oregánóleveleket és az ibolyaszirmokat.


Tipp

Gazdagíthatjuk kukoricával, karikára vágott zöldhagymával.

Sütőlemezen forrósított pitával vagy forró, pirított toast kenyérrel kínáljuk.

 

A rukkoláról

A rukkola, más néven borsmustár (Eruca sativa) salátaként frissen fogyasztott, a dióéra emlékeztető ízű kétéves, keresztes virágú levélzöldség. Már az ókorban ismert gyógynövény. Dioscorides (Materia Medica) már említést tesz róla az első században. Az ókorban salátaként és afrodiziákumként is fogyasztották. Mélyen szeldelt levelei már messziről illatoznak. Glikozid tartalmú, magjának olaja erukasavat tartalmaz. Étvágyjavító hatású, tonizál és vértisztító. Az ibériai félszigeten vadon is terem, magja mustármagot helyettesíti. A mediterrán országokban salátaként, párolva és pizzára szórva fogyasztják. A száraz napos, helyet kedveli, kissé homokos, meszes talajba ültessük. Kedvező körülmények között igen gyorsan nő, 4-6 hét alatt kész a növény. Teljes hajtását kell leszedni. A lakásban cserépben, balkonládában is tartható, hasonló körülmények között. A zsázsához hasonlóan csíráját is fogyasztják.
 

Spenótos tekercs

Hozzávalók

50 dkg spenót | 2 dkg vaj | 4 tojás | só, bors | parmesan sajt | 10 dkg krémsajt, vagy mascarpone | 1 ek. majonéz |  20 dkg kockázott bacon

 

Elkészítés

A (saját kertben szedett) spenót leveleket megmossuk  majd  sós, forró vízben 5 percig főzzük. Hideg vízzel leöblítjük és  jól kinyomkodjuk. Összeturmixoljuk a spenótot, a vajat és a tojássárgákat. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd óvatoson belekeverjük a spenótos pépbe. Egy lapos tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd beleöntjük a masszát. Előre melegített sütőben 200 fokon 10 percig sütjük. Sütés után tiszta  konyharuhára borítjuk,  lehúzzuk a sütőpapírt és ha langyosra hűlt, óvatosan feltekerjük, hogy ne törjön meg, majd újra kitekerjük és  megtöltjük  a töltelékkel, felcsavarjuk és megszórjuk a sajttal. A tekercset felszeleteljük, és a szeleteket kisütjük tálalás előtt.

 

Töltelék

10 dkg krémsajtot elkeverünk 1 evőkanál majonézzel, sózzuk, borsozzuk és rákenjük a tekercsre. A kockázott bacont kisütünk a saját zsírjában és rászórjuk a krémre.

 

Nagy előnye, hogy előre el lehet készíteni és tálalás előtt sütjük ki a szeleteket és lehet variálni a tölteléket.

 

Rebarbara kompót

Hozzávalók

Személyenként 1 levél rebarbara | 5 dkg cukor | fél vanilia rúd | 1 karika citrom | 1 fahéj rudacska

 

Elkészítés

A rebarbara nyeleket kézzel letöröm a bokor aljából. Nem késsel vágom, mert megsértem a törzsön lévő rügyeket! Egy bokorról egyszerre 2-3 levélnél többet ne szedjünk le. Ezután már késsel levágom a levelet és a végét a levélnyélnek, a nyélről lehúzom a külső réteget, majd 1 cm-es darabokra vágom. Egy személyre 1 levélnyelet számolunk. Annyi vízzel teszem fel főni, hogy bőven ellepje, hozzáteszek 5 dkg cukrot, fél vaniliarudat hosszában felvágva, egy karika citromot, egy fahéjrudacskát és forrástól számítva 5 percig főzöm. Hidegen és melegen is fogyasztható.

Please reload

bottom of page