top of page

Jutka mama biokertje

Üdvözöllek a kertemben!

Kedves vendégem! Virtuális sétára invitállak a kertembe, ami számomra a kikapcsolódást, a nyugalmat jelenti. Amíg dolgoztam, sokszor előfordult, hogy munka után rögtön a kertbe mentem, ahol eltűntek a napi problémák és gondok, nem volt más körülöttem csak a növények és a madarak. Ez nagyon idillinek hangzik, de higgyétek el, valóban úgy éreztem, mintha másik világban járnék. Nyúzott idegszálaim kisimultak, zaklatott gondolataim lecsillapodtak, a sok üléstől elgémberedett testem felfrissült. Most már két éve nyugdíjban vagyok, sok más jellegű elfoglaltságom is van, de sokkal több időt tudok a kertemben tölteni, mint eddig. Teendő mindig van, bár nem túl nagy a kert, de díszkert, zöldséges, szőlős és gyümölcsös is található benne.

A kertemben, és a szentendrei Skanzenben is, ahol 14 évig dolgoztam, mint kertész, nagyon sok olyan kertészeti problémával találkoztam, ami sokak számára érdekes lehet, ezért döntöttem úgy, hogy másokkal is megosztom az élményeimet. Sem a múzeumban, sem pedig a kertemben nem szerettem volna erős növényvédő szereket használni, ezért fordultam az egyre népszerűbbé váló biokertészkedés felé. Munkám során Magyarország, Erdély és Felvidék számos területét bejártam, beszélgettem idős gazdálkodó emberekkel, akik még nem ismertek a rézgálicon és a mészkénlén kívül más permetezőszert, bár az is igaz, hogy nem volt ennyi kártevő és kórokozó, mint ma.

Meggyőződésem, hogy a jövőben arra kell törekednünk, hogy minél kevesebb vegyszert tartalmazzanak az ételeink, legalább a saját kertünkben megtermelt zöldségek és gyümölcsök legyenek egészségesek, hiszen amit az üzletben beszerzünk, azt nem tudjuk ellenőrizni.

Ha van lehetőségünk, fogyasszunk a saját kertünkben termett zöldségeket és gyümölcsöket, arról biztosan tudhatjuk, hogy mi van benne, ráadásul lelkileg és fizikailag is felfrissülünk a kinti munkákban. Sok sikert kívánok mindenkinek, ha tudok, szívesen segítek a saját kertemben szerzett tapasztalataimmal. Tartsatok velem!

Jutka mama

kapcsolat: jakabjudit01@gmail.com

Szeretnél Jutka
mamától tanulni?
 
P1230381.JPG
Jelentkezz Biokertész programjainkra! 
Elindult a Kertlap webáruháza!
 
Címkék
Kövess minket!
  • Facebook Social Icon
bottom of page