KERTLAP

 

Kertészeti Magazin&Kertészeti Tanfolyamok 

email

BIOKISKERTEM

© Dr. Garami Márta e.v. 2018. 

készült Wix.com programmal

készítette: kreativ-online-marketing.hu

Jutka mama biokertje

Kezdhetjük készíteni az első biolevet!

2016/03/18

A legutóbbi erdei sétám során örömmel konstatáltam, hogy már 8-10 centis hajtásai vannak a csalánnak. Még egy hét és szedhetjük a legfontosabb biolevünk alapanyagát. Amire szükségünk lesz: kesztyű, olló, és papírzacskó. Ha éppen nincs nálunk se olló, se kesztyű, egy nylonzacskó is megteszi, ezt a kezünkre húzzuk és óvatosan eltörjük a szárat, így nem fog összecsípni.

 

 

Csalánlé készítése

 

Főzet: 

1 kg friss csalánlevelet 2 liter eső- (most igazán könnyen össze lehet gyűjteni), vagy más természetes vízben (patak, tó, forrás stb.) 10 percig főzünk. Leszűrés után a levet hígítás nélkül a növényre permetezzük, vagy a vetőbarázdát locsoljuk meg vele, ahova a magot vetjük.

 

Erjesztett trágyalé:
1 kg friss csalánt felaprítunk, és 10 liter esővízbe beáztatjuk. Fontos, hogy ne fémhordóban történjen az áztatás, mert a fém reakcióba lép a növényi savakkal.

 

Legjobb lenne a fahordó, de ez nem sok ember számára áll rendelkezésre, ezért bármennyire ellenzem a műanyag használatát, ez a legjobb megoldás. Két hét után tudjuk felhasználni, addig azonban meglehetősen penetráns szaga lesz, ha ez kellemetlen számunkra, vagy a szomszédoknak, egy marék zeolitot szórunk bele, ez megköti a szagokat. Zeolitból készül a macskaalom, de beszerezhető nagyobb gazdaboltokban is.

 

Leszűrve használható a növényeink ellenálló képességének növelésére a talajra locsolva, vagy a növényre permetezve 1:20 hígításban.

 

Talajjavításra, levélsárgulás ellen ilyenkor kell kilocsolni, de alkalmazhatjuk a palánták öntözésére is. A leszűrt növényi maradványok sem vesznek kárba, mert a komposztra téve javítják annak minőségét.

 

Később permetezhetünk csalánlével levéltetvek ellen is, de ekkor az áztatás sokkal rövidebb, 24-48 óra és hígítás nélkül permetezünk vele.   

 

Néhány szó a csalánról


Csalán (Urtica dioica), népi elnevezései: csalány, csollán, csólyány, csanál, csohán, csovány

 

Latin nevét a latin "uro", égni szóból kapta. Csalánszőrökkel borított az egész felülete, érintése égető, viszkető érzést okoz, piros kiütések maradnak az érintés helyén. Az ókorban a római katonák a hideg éghajlatú területeken csalánlevéllel ütögették magukat egyrészt azért, hogy ne fázzanak, mivel a csaláncsípések felmelegítik a bőrt, másrészt ízületi fájdalmaik enyhítésére.


Szerencsére nálunk sok helyen nő ez a nitrogénkedvelő növény, nedvesebb területeken szinte mindenhol megtalálható.

 

 

 

Please reload

Elindult a Kertlap webáruháza!
 
Címkék
Szeretnél Jutka
mamától tanulni?
 
P1230381.JPG
Jelentkezz Biokertész programjainkra! 
Kövess minket!
  • Facebook Social Icon