top of page

Jutka mama biokertje

Az első vetésem

Februárban még azt hittem, hogy idén korán tudom bevetni a veteményeskertet, hát ez nem egészen így lett. Tavaly legalább március elején sikerült elkezdeni a vetést, de most csak esett, esett, és ha volt is egy-két nap szebb idő, a talaj nem száradt ki eléggé ahhoz, hogy ki tudjak menni az ágyásokat elkészíteni. Persze a mi földünk nem éppen a legjobb, kötött, márgás, nehezen megmunkálható, nehezen felmelegedő talaj, nyáron, ha nincs csapadék, kiszárad és akkora repedések keletkeznek rajta, mint az öklöm.

Amikor már kimehettem volna, közbejött egy utazás, így csak március végén értem meg azt a boldog pillanatot, amikor a férjem elgereblyézte az ősszel felásott földet és kialakított számomra, és a magok számára négy ágyást.

Sikerült még aznap mindent elvetnem, amit akartam. Zöldborsót, egy korai kifejtő fajtát a Rajnai törpét, egy lila cukorborsót, amit hüvelyestől lehet fogyasztani, két velőborsó fajtát, Garai velőt és a Kelvedon csodáját, ez utóbbi a kedvencem. A borsókat vetés előtt egy órával beáztattam egy kis kamillás vízbe, így hamarabb kel és a kamilla véd a gombabetegségek ellen. A spenótot nem lehet kihagyni, egyrészt, mert nálunk mindenki szereti, másrészt a gyökérzete porhanyóssá varázsolja a talajt. Ha több lesz belőle, mint amit elfogyasztunk, akkor lefagyasztjuk, a belőle készült spenótos tekercs nagyon finom előétel.

Retekből idén a szokásos piros hónapos mellé egy sárga fajtát választottam, természetesen a sorba 10 cm-ként tépősalátát is vetettem, hogy védje a földibolháktól. Persze más fajta saláta is megfelel erre a célra.

A vöröshagyma és a sárgarépa is klasszikus párosítás, az illatuk megzavarja a másik növény kártevőit, így azok kisebb kárt okoznak. A sárgarépa magokat saját készítésű vetőszalaggal vetettem, és különleges fajtákat választottam. Arra úgyis kevés a hely, hogy nagy mennyiségben teremjen, inkább olyan különlegességeket szereztem be, mint a mézédes, színes és a citromsárga fajta. A dughagymákat beáztattam kamillás vízbe mielőtt elültettem és duggatófával végeztem a beültetést, hogy ne sérüljenek a hagymácskák.

A petrezselyem közé kaprot vetettem, ez viszont egyáltalán nem megszokott pár, kíváncsi vagyok, hogy milyen hatással vannak egymásra. Bár ami a kaprot illeti, elég önfejű, nálam nem ott kel ki, ahová vetem, hanem ott ahol ő akar. Reményeim szerint a nehezen kelő petrezselyem sorát már korán jelezni fogja és védelmet ad a kelő répáknak. Viszonzásképpen a petrezselyem illata megzavarja a tetveket. Na majd meglátjuk!

Szeretnél Jutka
mamától tanulni?
 
P1230381.JPG
Jelentkezz Biokertész programjainkra! 
Elindult a Kertlap webáruháza!
 
Címkék
Kövess minket!
  • Facebook Social Icon
bottom of page