top of page

Jutka mama biokertje

Növénytársítás

A biokertészet egyik alappillére a növénytársítás. Nem mindegy, hogy melyik zöldséget mi mellé ültetjük, mert a növények is hatással vannak egymásra, nemcsak az emberek. Ennek a fontosságát már régen felfedezték, de egy időre elfelejtkeztünk róla. Persze elég nehéz ezeket a szabályokat figyelembe venni egy mezőgazdasági nagyüzemben, ahol hektárszámra ültetik a sárgarépát, vagy a vöröshagymát, és a technológia megkívánja, hogy egy területen csak egyféle zöldséget termeljenek. De a kiskertben nincs ilyen korlátozás, úgy tervezzük meg az ültetési rendet, ahogy mi szeretnénk. Éljünk hát a lehetőséggel és próbáljuk ki a vegyes ültetést. Nagyon sokféle információt lehet beszerezni a szakirodalomból, vagy az internetről, de szerintem a legfontosabb, hogy mi magunk próbáljuk ki ezeket az ötleteket.

Sokszor azt sem tudjuk megérteni, hogy mi lehet az, ami az egyik emberben vonz, a másikban pedig taszít, néha nem tudjuk megmagyarázni a növénytársítások működését sem, de azért vannak olyan információk, amelyek megvilágítják ennek működését.

  • Jobb íze lesz a zöldségnek - némelyik növény javítja a fő növény ízét

  • Kooperáció - egyik növény a másiknak támasza vagy talajtakaróként működik

  • Ásványi anyag tartalom növelése – pl. a pillangós virágú növények gyökerükön nitrogént kötnek meg, amit a társnövény is felhasznál

  • Növényvédelem – olyan vegyi anyagot tartalmaz, ami visszafogja a rovarokat, talajférgeket, gyomot, vagy gombásodást

  • Gazdanövény hasznos rovaroknak - egyes növények ezzel növelik a virágbeporzást

  • Egyik növény védi a másikat naptól és széltől

  • Társnövény összegyűjti a káros rovarokat a haszonnövény mellett

  • Egyfajta növénycsoport monokultúra, terjeszti a rovarokat, betegségeket egyik növényről a másikra. A társnövény ezt a folyamatot megszakítja

Nem csak a növények vannak egymásra hatással, hanem a talaj, a helyi időjárási viszonyok és még sok minden más is. Belátható, hogy ami az egyik kertben működik, nem biztos, hogy máshol is ugyanúgy beválik majd. Ezért lényeges, hogy mindent próbáljunk ki, jegyezzük fel az eredményt, hogy a következő években is hasznosítani tudjuk a megszerzett tapasztalatokat.

Játékra hívlak kedves olvasó, egy olyan játékra, melyben mindannyian nyerhetünk tapasztalatot, jó minőségű, egészséges terményeket és nem utolsó sorban, nyugalomban eltöltött órákat, melyeket kikapcsolódásképpen a kertben töltünk.

Összeszedtem azokat a társításokat, melyekről eddig hallottam, vagy olvastam és feltöltöttem egy táblázatba. Ez egy mobil, alakítható rendszer lesz, bárki tehet hozzá adatokat, vagy cáfolhatja az ott található párosításokat, ahogy a saját kertjében tapasztalta. Ne felejtsük el hozzátenni, hogy milyen területen, milyen körülmények között gazdálkodunk. Hát akkor kezdjük!

Szeretnél Jutka
mamától tanulni?
 
P1230381.JPG
Jelentkezz Biokertész programjainkra! 
Elindult a Kertlap webáruháza!
 
Címkék
Kövess minket!
  • Facebook Social Icon
bottom of page