top of page

Jutka mama biokertje

Miért nem használok vegyszereket a kertemben?


Eddigi életem során többször történt velem olyan dolog, ami megerősített abban, hogy nem akarok vegyszert használni a kertemben. Az első ilyen eset még gyerekkoromban történt, nagyszüleimnél nyaraltam, egy kis Szabolcs megyei faluban, amikor este átjött a szomszéd és mesélni kezdett a napjáról. Hazahozott a Tsz-ből (fiatalabbak kedvéért: termelőszövetkezet) egy nagyon erős rovarirtó szert, DDT-t és azzal permetezte a burgonyabogarakat az otthoni kertjében. Nevetve mondta, hogy még a madarak is lepotyogtak a levegőből, olyan erősre keverte a szert. Viszolyogva figyeltem, mert a madarakat akkor is nagyon szerettem és éreztem, hogy amit mondott az valami rossz dolog. Azóta a fejlett országokban ezt a szert szerencsére betiltották, elsőként 1968-ban Magyarországon, de még ma is gyártják az elmaradottabb világban. A legnagyobb kárt azzal okozta ez a csodaszernek kikiáltott vegyület, hogy nagyon nehezen bomlik le, a kutatások szerint mindannyiunk szervezetében kimutatható ez az anyag.

A másik élményem már felnőtt koromban ért, amikor egy laboratóriumban dolgoztam, ahol a növényekben található szermaradványokat vizsgáltuk. Szerintem nem is kell bővebben magyaráznom, hogy mi mindent találtunk a déli gyümölcsökben, a hazai primőr termékekben és általában a zöldségfélékben. Néha peres ügyünk is volt, ha egy szomszéd „kedvességből” átlocsolt egy kis vegyszert a kerítésen. Igaz többnyire határérték alatt voltak ezek a vegyszerek, de sok esetben később derül ki, hogy mégis káros a szervezetünkre.

A híradásokban gyakran hallunk olyan esetekről, amikor gátlástalan emberek hamisítanak egy – egy élelmiszert, mint pl. a pirospaprikát, vagy nem megengedett anyaggal kezelnek egy növényt a nagyobb profit érdekében. Többek között ezek a dolgok irányítottak a biokertészkedés felé. Ha már nem tudom befolyásolni a vegyszermennyiséget a megvásárolt élelmiszerekben, legalább az legyen biztosan tiszta, amit otthon a családomnak megtermelek.

Nemrégiben olvastam a neten egy hozzászólást, ami újra előhozta a gyerekkori emlékeket. Valaki tanácsot kért, hogy milyen természetes szerekkel védekezzen a burgonyabogarak ellen. Kapott számtalan tanácsot, ültessen hagymát közé, szórjon fahamut a bokrokra, vagy permetezzen rézgáliccal, végül egy férfi az alábbiakat válaszolta: „Nagy adag rovarölő, oszt csókolom! A többi csak bohóckodás. „

Megdöbbenve néztem a hozzászólást, hát még mindig itt tartunk? Nem gondol arra, hogy a krumplival a vegyszereket is elfogyasztja? Valószínűleg még egészséges és fel sem fogja tételezni, ha valami baja lesz, hogy esetleg a sok felhalmozódott szermaradvány okozhatja a problémáját.

Jó lenne, ha sokan gondolkodnának el ezen a kérdésen, és az otthoni kiskertekben nem csak a szép zöld gyep lenne az uralkodó, egy kis zöldséges elférhet még a sarokban. A kerti munka nemcsak hasznos, de kikapcsolódásnak is jó. Biztatom hát a kedves olvasókat is, hogy vágjanak bele, nagy kaland lesz!

Szeretnél Jutka
mamától tanulni?
 
P1230381.JPG
Jelentkezz Biokertész programjainkra! 
Elindult a Kertlap webáruháza!
 
Címkék
Kövess minket!
  • Facebook Social Icon
bottom of page