top of page

Jutka mama biokertje

Elültettem a paradicsompalántákat

Ez az április nem volt éppen a legjobb a növényeim számára. Egy kicsit túl száraz, túl hideg, szóval nem erről álmodtam februárban. Bízom benne, hogy a május bepótolja a lemaradást.

Minden évben vezetek egy füzetet arról, hogy hova mit vetettem, vagy ültettem. Régebben azt hittem, hogy úgyis tudni fogom egy hónap múlva is, de rá kellett jönnöm, hogy ha nem kelt ki a mag, akkor bizony fogalmam sincs mit szerettem volna oda tenni. Hasznos a vetésforgó betartása miatt is, így még véletlenül sem vetem ugyanazt a zöldséget arra a helyre, mint a tavalyi évben. Össze tudom hasonlítani azt is, hogy mikor ültettem ki a paradicsomot, paprikát és más fagyra érzékeny palántát. Idén volt egy olyan érzésem, hogy tavaly ilyenkor már kiültettem a palántáimat, így elővettem a tavalyi naplót és rájöttem, hogy csak néhány nap az eltérés.

Az elmúlt hét időjárása még hajnali fagyokat is hozott, ezért csak tegnap ültettem ki a paradicsomokat. Van saját palántám is, de mivel melegházam nincs, csak egy kis fólia, ezért ezek még nem túl nagyok. Fontos, hogy ha vesszük a palántákat, olyan helyről szerezzük be, ahol ismerjük a termelőt (ha mégsem azt a fajtát kaptuk, amit kértünk, van kitől számon kérni). Csak erős, jól begyökeresedett példányt vásároljunk, a szára legyen legalább kisujjnyi vastag, a földlabdát teljesen szője be a gyökérzet. Ha az alsó leveleket és a hónaljhajtásokat eltávolítottuk, készen áll a paradicsom az elültetésre. A kitört hónaljhajtásokat fel lehet használni, homokba tűzdelve gyorsan meggyökeresedik, pláne, ha a végét egy kis gyökeresedést serkentő anyagba, például fahéjba mártjuk.

A tőtávolság a korai fajtáknál legalább 70 cm, a későbbieknél inkább 80 cm legyen, a sorok között pedig tartsuk meg az 1 méteres távolságot. A szellős ültetés akadályozza a gombabetegségek terjedését.

A szokottnál mélyebb gödröt ássunk, mert teszünk még bele trágyát, vagy összedarabolt, tavalyi kukoricaszárat. Ez utóbbi a bomlással hőt fejleszt, segíti a növekedésben a paradicsomot. Lehet még keserűsót is bekeverni a talajba ültetés előtt. A benne található magnézium fontos tápanyag a növénykénk számára.

A trágyára szórunk még egy kis földet, és betesszük a palántát úgy, hogy a szárból is minél több kerüljön a föld alá. Ha vékonyabb a szár, el is lehet fektetni, csak vigyázzunk, nehogy eltörjük, amikor a termőföldet rászórjuk és tömörítjük. Ezután már csak egy alapos beöntözés következik, vízzel higított csalánlével (50:50 %).

Az ültetés optimális ideje borús időben, vagy alkonyatkor van, hogy a tűző nap miatt ne kókadjon meg a palánta és az előtte álló éjszaka alatt legyen ideje minél több vizet felszívni. Ha mindent jól csináltunk másnap reggel már katonásan sorakoznak a paradicsomok.

A Biokertész gyakorlaton mindezt megcsináltuk a hallgatókkal. Ha valaki szeretné gyakorlatban is megtanulni a biokertészkedést, még csatalakozhat a csoporthoz. A következő gyakorlati alkalom május 14-én szombaton lesz, júniusban pedig egész napos elméleti képzést tartunk a Biokertész napon.

Szeretnél Jutka
mamától tanulni?
 
P1230381.JPG
Jelentkezz Biokertész programjainkra! 
Elindult a Kertlap webáruháza!
 
Címkék
Kövess minket!
  • Facebook Social Icon
bottom of page