top of page

Jutka mama biokertje

Paradicsomtermesztés erkélyen, konténerben

A paradicsom az egyik legkönnyebben nevelhető zöldségféle, szinte minden kertben sikerrel termeszthető. Én minden évben 60- 70 tövet ültetek, mert szerintem olyan íze egyetlen boltban kapható paradicsomnak sincs, legyen az bármilyen pultálló csoda, mint az otthoni kertben termettnek.

Igen ám, de mi van, ha valakinek nincs kertje? Annak sem kell csak a bolti árura fanyalodnia, mert akár egy konténerben, az erkélyen is felnevelhető. Nem kell hozzá más csak egy nagyobb cserép, vagy műanyag konténer, amiben a faiskolák árulják a facsemetéket. Ha nem találjuk kellően esztétikusnak ezeket a fekete edényeket, akár be is lehet festeni, vagy valamilyen technikával díszíteni és mindjárt csinos kis darabja lehet az erkélyünknek.

A beültetés menete sem túl komplikált:

  1. az edény aljára valamilyen vízelvezető réteget helyezünk, agyaggolyót, kavicsokat, vagy hungarocell gyöngyöket. Erre azért van szükség, mert nem sok növény tűri el a pangó vizet.

  2. Erre trágyát, vagy feldarabolt kukoricaszárat teszünk.

  3. Ezután egy réteg termőföldet, hogy a gyökerek ne érintkezzenek közvetlenül a trágyával, mert az kiégetheti az egész növényt. Ha nem használunk trágyát, csak komposztot, akkor nincs ilyen gond, nyugodtan ültethetünk bele.

  4. A palántát ugyanúgy készítjük elő, mint a szabadföldi termesztésnél, és az ültetés is legyen olyan mélyen, amilyent az edény megenged. A szár minél mélyebben van a földben, annál több gyökér fejlődik ki, és erős, egészséges paradicsomunk lesz.

  5. Az öntözés természetesen nem maradhat el!

  6. Ha nem tudjuk minden nap locsolni, akkor érdemes egy PET palackot is „elültetni” a palántával együtt. Az oldalát 2-3-szor kiszúrjuk egy vékony tűvel és a palackot feltöltjük hígított csalánlével, vagy tiszta vízzel. Arra figyeljünk, hogy a lyukak a gyökér felé forduljanak. A kupak szorosabb, vagy lazább becsavarásával szabályozhatjuk a kiadagolt víz mennyiségét.

  7. Később majd kell mellé egy karót is helyezni, mert ez fogja tartani a paradicsomtövet.

A konténeres nevelésre a legalkalmasabbak az étkezésre szánt, folyamatos növekedésű fajták, mint például a Lugas, vagy a Cherrola , de számtalan más fajta is megfelel. Egy napfényes teraszon mi is megízlelhetjük a saját termesztésű, semmivel össze nem hasonlítható ízű paradicsomunkat.

Érdemes kipróbálni a régi magyar tájfatákat is, ezekről a Kertlap Magazin cikkében olvashattok bővebben: Paradicsom tájfajták

.

Szeretnél Jutka
mamától tanulni?
 
P1230381.JPG
Jelentkezz Biokertész programjainkra! 
Elindult a Kertlap webáruháza!
 
Címkék
Kövess minket!
  • Facebook Social Icon
bottom of page