top of page

Jutka mama biokertje

Mulcsozás a biokertben

Mulcsozás, azaz talajtakarás előnyei és hátrányai a biokertben

Tegyük, vagy mégsem?

Természetes körülmények között a talajt mindig borítja valami, az erdőben az avar és az aljnövényzet, a mezőn a fű védi. Ezt a példát követjük, mi is a mulcsozással. Gondoljuk csak végig, hogy mi is ennek a haszna?

Előnyei: A szél és a napsütés nem szárítja ki annyira a földet, ezért kevesebbet kell locsolni, a talaj hőmérséklete kiegyenlítettebb lesz.

A gyomok többsége nem tudja áttörni a mulcsot, ami pedig mégis kinő, mint például az apró szulák, azt könnyű kihúzni, ezért kevesebbet kell kapálni.

A talajlakó élőlények csodásan érzik magukat, szaporodnak és sokasodnak, egyre több és jobb termőföldet készítenek. Ezek az élőlények (mint pl. az algák, gombák, baktériumok, fonálférgek, atkák, százlábúak, giliszták) bontják le többek között a talajra hulló faleveleket, átalakítják a szerves anyagot a növények számára felvehető tápanyaggá.

Nem verődik fel a sár, a termés tisztább lesz, és mivel a gombaspórák a talajról kerülnek fel a növények leveleire, a mulcs megakadályozza, hogy a sárral együtt a spórák is felkerüljenek a levelekre.

Lassan bomlik le a leterített szerves anyag, így folyamatosan szerves tápanyag kerül a földbe.

A hátrányai: többen panaszkodtak, hogy ahol sok a meztelen csiga, azok is menedéket találnak a mulcs alatt. Az én tapasztalatom ennek ellentmond, sokkal szívesebben tartózkodnak a földre tett deszkák, kövek, cserepek alatt, vagy a csalinak kihelyezett, félbevágott burgonya, alma, esetleg sör társaságában.

Másik ellenérv a szalmatakarásra vonatkozik. A szalma a bomlásakor sok nitrogént használ fel a bomlásához, és ezt a földből veszi fel, amivel időszakos nitrogén hiányt okoz. Ha szalmát akarunk mulcsként használni (pl. az epresben), akkor érdemes hetente – kéthetente magas N tartalmú tápoldattal locsolni.

Mit használhatunk mulcsként? Lehet faforgács, fenyőkéreg, fenyőtű, szalma, aprított növényanyag, fűkaszálék, fűrészpor, kavics, stb., sőt a tengerparti területeken kagylótörmeléket is alkalmaznak takaróanyagnak, főleg a szőlősökben, ennek még olyan haszna is van, hogy a kagyló visszaveri a napsugarakat, így hamarabb érik be a termés.

Mulcsként kiválóak az erre a célra termesztett növények: spenót, zsázsa, fehér mustár, mézontófű, lóbab, stb. Speciális mulcskeverék növényvédelmi célokat is szolgálhat, például a földibolhák elriasztására a friss, aprított csalánlevél, vagy a tetvek elriasztására a levendula, gilisztaűző varádics és zsálya keverék.

Mit lehet mulcsozni? Lehet mulcsozni a sziklakertet, évelőágyásokat, sövények alját, dísznövény-együtteseket, gyümölcsöst és természetesen a zöldséges kertet.

Ez utóbbiról szeretnék egy kicsit részletesebben beszélni. Míg a többi kertrészletet egész évben takarhatjuk, addig a zöldségest csak májustól érdemes mulcsozni, a talaj ekkorra melegszik fel annyira, hogy ne akadályozza a növények fejlődését. Október végéig folytatjuk a talaj takarását, majd beforgatjuk a földbe.

Hogyan mulcsozzunk?

A mulcsozás előtt mindenképpen öntözzük be alaposan és kapáljuk meg a területet. A legjobb, ha kihasználjuk az aranyat érő májusi esőt, ha utána egy kicsit felszikkadt a föld megkapáljuk és letakarjuk a választott mulccsal.

Felhasználhatjuk a kertből kikerülő levágott füvet, de nem szabad túl vastagon teríteni, mert könnyen befülled. Egy-egy alkalommal csak 2-3 cm vastag terítést alkalmazzunk. Ha gaz is kerül bele, bár nem szeretem ezt a szót, mert ezeknek a növényeknek is megvan a maguk haszna, vagy szépsége, arra vigyázzunk, hogy érett magvak ne legyenek benne, mert ezzel könnyen szaporíthatjuk, ami nem cél a zöldségesben.

Lehet, hogy ez sok munkának tűnik, de legalább kapálni nem kell, csak az erőszakosabb gyomokat, mint pl. az apró szulák, kihúzni és a mulcs tetejére dobni. Évek óta mulcsozok a kertemben, és eddig csak jó tapasztalataim voltak vele, hát szívesen ajánlom mindenkinek.

![endif]--

Szeretnél Jutka
mamától tanulni?
 
P1230381.JPG
Jelentkezz Biokertész programjainkra! 
Elindult a Kertlap webáruháza!
 
Címkék
Kövess minket!
  • Facebook Social Icon
bottom of page