top of page

Jutka mama biokertje

Gyümölcsbólé csak 18 éven felülieknek!

Már nyár elején kezdem a készülődést a szilveszter estére. Nem vagyok oda a szeszes italokért, de néha szívesen fogyasztok egy pohár jó minőségű bort a vacsorához, vagy egy pohár búzasört a nyári melegben. Szilveszter éjjel a gyümölcsös bólé a sztár, amit a saját, vegyszermentes gyümölcseimből készítek.

Egy nagyobb üveget készítek elő, amikor még sokan voltunk, egy öt literes befőttes üveget, ma már elég egy kisebb is. Az adagolást nem szoktam pontosan betartani, inkább érzésre teszem bele a hozzávalókat.

Az eperrel kezdődik, kiválogatom a szép, érett, zamatos szemeket, megmosom, egy kicsit lecsepegtetem és beleteszem a tisztára mosott, csírátlanított üveg aljára. A csíramentesítést vagy a sütőben, vagy a mikróban végzem el, nem használok sem szalicilt, sem más vegyszert hozzá. Egy kicsit az asztalra tett összehajtogatott konyharuhához ütögetem az üveg alját, hogy a szemek szorosan álljanak, majd a gyümölcs tetejére annyi cukrot szórok, hogy lefedje. Ezután következik a rum, ha lehet, akkor igazi és nem ízesített fajtát választok. Naponta megkeverem, majd jön a többi gyümölcs: málna, cseresznye, ahogy érnek. Ugyanazt az eljárást követem, mint az eper esetében. Most tettem bele a ribizlit, később lesz még meggy, szilva és sárgadinnye. Természetesen mindenki a saját ízlése szerint variálhatja a gyümölcsöket. A végén teljesen feltöltöm, lezárom az üveget és hagyom érni.

Vigyázat! Nem érezni az erejét, csak az elfogyasztása után lesz igencsak jókedve a társaságnak.

Szeretnél Jutka
mamától tanulni?
 
P1230381.JPG
Jelentkezz Biokertész programjainkra! 
Elindult a Kertlap webáruháza!
 
Címkék
Kövess minket!
  • Facebook Social Icon
bottom of page