top of page

Jutka mama biokertje

Paradicsomlé készítése házilag

Nem voltam itthon egy pár napig, nem tudtam a kertbe menni, így ma reggel kimentem a kertbe leszedni a paradicsomot és meglepődve tapasztaltam, hogy tele lett a kosár (10kg). Ennyit már nem tudunk elfogyasztani frissen, kezdődhet a paradicsom befőzése. Az egész család szereti fogyasztani, csak úgy magában is, de természetesen a főzéshez is sokat használunk el.

Van egy ősrégi paradicsom passzírozónk, szerintem már megvan 40 éve. Pár éve vettem egy csili-vili újat, amit lelkesen felszereltem, de hosszú kínlódás után egy lendülettel ki is dobtam. Tehát előkerült a régi – még szerencse, hogy nem dobtam ki – egy kis barkácsolással újra üzembe helyeztem.

Én még a hagyományos módszerrel teszem el a paradicsomot, ahogy a nagymamám is tette 60 évvel ezelőtt. Alapos mosás után kivágom a csumáját és a zöld részeket, kettévágom és egy kicsit előfőzöm egy nagy lábasban, ami alá lángelosztót teszek, hogy ne kapjon oda. Ezután jön a passzírozás, és a kinyert levet odateszem főzni. Addig főzőm, amíg a habja el nem tűnik, majd egy kis cukor is kerül bele. Nem sok, 8-10 liter léhez kb. 20 deka. Nagyon fontos, hogy az üvegeket alaposan fertőtlenítsem, mosás és öblítés után általában 2 percre beteszem a mikróba. Még forrón dunsztba kerülnek a megtöltött üvegek, két napig ott is maradnak, azután a pincében tárolom őket.

A passzírozás után a héj és a magok még elég sok húst is tartalmaznak, ezért még egyszer átdarálom, ekkor nagyon sűrű masszát kapok, amit szintén jól átfőzök, amíg lekvár sűrűségű nem lesz, egy kanál cukrot és egy kis sót teszek bele és kis üvegekbe töltöm. Fejjel lefelé teszem a dunsztba, mint a lekvárokat.

Az ivólevet leveshez, töltött paprikához, a sűrítményt pizzához, svéd gombasalátához, vagy pörkölthöz ízesítésnek használom. Elég sok paradicsomtő van a kertben, de annyi fogy belőle, hogy még veszek is eltevésre, hogy biztosan elég legyen. A 10 kg paradicsomból lett 6 liter ivólé és 4 kis üveg sűrítmény.

Tudom, hogy sok munka van vele, de az ízét össze sem lehet hasonlítani a boltban vásárolt termékekkel, megéri a fáradságot : ))

Jutka mama

Szeretnél Jutka
mamától tanulni?
 
P1230381.JPG
Jelentkezz Biokertész programjainkra! 
Elindult a Kertlap webáruháza!
 
Címkék
Kövess minket!
  • Facebook Social Icon
bottom of page