top of page

Jutka mama biokertje

Jutka mama és a Habanero

Nagyon szeretem a csípős paprikát, ezért minden évben ültetek néhány tövet a kertembe. Májusban konténerbe is került néhány tő, ami azért volt fontos, mert a kertem eredeti talaját nem igazán szereti a paprika és a konténerbe olyan földkeveréket teszek, ami jobban megfelel a számára. A palánta mellé tettem egy műanyag palackot is, ami a folyamatos vízellátásra szolgált a nyár folyamán. Most, hogy vége a nyárnak ekkora lett a paprikám és lassan, ahogy a hajnali fagyok megérkeznek, beviszem a fólia alá, hogy egy kicsit meghosszabbítsam a tenyészidőt. Télen a pincébe kerül, és majd meglátjuk, hogy jövő tavasszal milyen állapotban lesz. Ha szerencsém van, akkor sikerül átteleltetni.

A terméséből készítem a család számára az Erős Pista helyett a Mérges Jutkát, amit még az unokáim is szívesen tesznek a húslevesbe.

Mi magyarok büszkék vagyunk arra, hogy milyen jó minőségű paprikát tudunk termelni, úgy gondoljuk, hogy a magyar csípős paprika a legerősebbek közé tartozik. A csípősség mérésére a Scoville-skála (Scoville heat unit, SHU) szolgál, ami azt jelzi, hogy a paprikából készült oldatot mennyi cukros vízzel kell hígítani, amíg már nem lehet érzékelni a csípősséget.

A paprika csípősségét a kapszaicin nevű anyag okozza, ami a nyálkahártyákon lévő hőérzékelő idegvégződéseket ingerli.

Az Erős Pista csípőssége cca.1000, de a legerősebb hegyes paprikáink is alig haladják meg a 2500-as értéket, míg a Habanero 300 000 felett van. Mégsem ez a legerősebb paprika a világon, a Trinidad Scorpion Butch T 1,464 millió SHU. Természetesen ez már nyersen nem fogyasztható, inkább szószok és fűszerkeverékek készítéséhez használják.

Sokan azt tartják, hogy az erős paprika tönkreteszi a bélrendszert, ami igaz lehet, ha valaki rendszeresen, nagyon sokat fogyaszt belőle, de sokkal több a jó hatása egészségünkre, amíg mértékkel használjuk. Étvágycsökkentő, növeli az elégetett kalóriákat, növeli az anyagcserét, fokozza a kalória és zsírégetést. Az újabb kutatások szerint még, hogy a gyomorfekélyes betegekre is jótékony hatással van, ha csípős ételeket fogyasztanak. Fokozza a vérkeringés, antibakteriális hatása miatt jó arcüreggyulladás esetén, nátha esetén enyhíti az orrdugulást és hasznos lehet allergiaproblémák esetében is. Ott ahol gyakrabban fogyasztanak csípős paprikát, sokkal alacsonyabb a szívroham és az agyvérzés előfordulási aránya.

Hát ezért szeretem a Habanerot, ………… na és mellesleg még finom is.

A kapszaicin gyógyhatásáról a Kertlapon további érdekességeket olvashatsz.

Szeretnél Jutka
mamától tanulni?
 
P1230381.JPG
Jelentkezz Biokertész programjainkra! 
Elindult a Kertlap webáruháza!
 
Címkék
Kövess minket!
  • Facebook Social Icon
bottom of page