top of page

Jutka mama biokertje

Télvidító mesék | Tulipánőrület

Beköszöntött a tél, a kert is pihen, ezért a kerti munkák helyett most néhány érdekes történettel szeretnék kedveskedni olvasóimnak, népszerű vagy már elfeledett növényekről. Az első történetem a tulipánról szól.

Fotó: Serge Bee

A divat fontos szerepet játszik életünkben, de nem csak az öltözködésben van jelentősége, hanem az építészetben, művészetben, az emberi viselkedésben, sőt a növények életében is! Minden kornak megvannak a kedvenc virágai, a kertek kialakításának és használatának különböző módjai. A legszemléletesebb példa a divatok változására az eddigi legnagyobb virágőrület, ami a történelem folyamán sem azelőtt, sem azóta nem fordult elő, a hollandiai tulipán hódítása.

A tulipánt 1554-ben hozta be Európába Augerius Ghislain de Busbecq flandriai tudós és diplomata (1522-1592). I. Ferdinánd magyar király 1552-ben Bécsbe hívta s megbízta egy Konstantinápolyba induló követség vezetésével. Konstantinápolyban a diplomáciai feladatok elvégzése mellett többnyire tudományos vizsgálatokkal, kéziratok és természeti tárgyak gyűjtésével foglalkozott. Legjobban szerette a növényeket és nagy szerepe volt a keleti eredetű kerti virágoknak az európai kertekben való elterjesztésében. Ezek egyike volt a tulipán.

Fotók: Jakab Jutka

Egészen a XVII. század harmincas elejéig éppen olyan virág volt, mint a többi, amikor kitört a tulipán őrület. A hollandok már századok óta nagy mesterei a keresztezéseknek és az újabb és újabb fajtákat elkezdték keresni először a királyi udvarok és a gazdag emberek, majd később a társadalom minden rétegében megnőtt irántuk a kereslet. A ritkább fajták ára felszökött, az Admiral Lietken hagymájának fontjáért 4400 holland forintot adtak, pedig ez még nem volt különösebben ritka fajta. A Semper Augustus darabjáért 2000 forintot is elkértek. Voltak árverések, ahol csak ennek a virágnak a hagymáit árverezték el.

Ennek az lett a következménye, hogy mindenki a hagymák termesztésével kezdett el foglalkozni, sokan adták fel tisztességes iparukat, boltjukat, vagy egyéb megélhetési lehetőségeiket azért, hogy meggazdagodjanak egy-egy új növény eladásával. Volt olyan, amikor egy molnár a malmát, a serfőző a serfőzdéjét adta cserébe egyetlen hagymáért.

A legfurcsább barter ügyletben egy tétel Viceroy hagymáért adtak 120 mázsa rozsot, 60 mázsa búzát 4 ökröt, 2 hízott disznót, 12 birkát, 5 akó bort, 4 hordó sört, 1000 font sajtot, 1 faragott ágyat ágyneművel, 1 öltözet ruhát és egy ezüst kelyhet. Kialakultak a tulipántőzsdék is, de éppen úgy, mint a modern kori piramis játékokban csak azok jártak jól, akik a bolondéria elején kötöttek üzletet, mert amilyen gyorsan támadt ez a divat, olyan gyorsan el is múlt és azok, akik minden vagyonukat kockára tették tönkrementek.

Olyan mértékű volt az eladósodás, hogy az államnak kellett közbelépnie, betiltották a tőzsdéket és moratóriumot engedélyeztek az adósoknak. Csak összehasonlításképpen: egy tulipánhagymáért 15-20-szor fizettek többet, mint Rembrandt egy rézkarcáért.

A következő történetem elefedett növelényekről szól majd.

Szeretnél Jutka
mamától tanulni?
 
P1230381.JPG
Jelentkezz Biokertész programjainkra! 
Elindult a Kertlap webáruháza!
 
Címkék
Kövess minket!
  • Facebook Social Icon
bottom of page