top of page

Jutka mama biokertje

Elvetettem az első magokat

A mai nap olyan csodálatos volt, hogy nem tudtam ellenállni a kísértésnek, elvetettem az első magokat. Már a múlt héten válogattam a vetőmagokat a kedvenc gazdaboltomban, de az internetről is rendeltem néhányat. Nehéz választani, hihetetlen mennyiségben találhatunk egészen különleges fajokat és fajtákat, egy a probléma, hogy az utóbbi években nagyon rossz tapasztalatokat szereztem a vetőmagok csírázóképességével kapcsolatban.

De térjünk vissza a mai vetésre, reménykedve abban, hogy ezúttal minden mag ki fog kelni. Egy kicsit még korán van, várhattam volna február közepéig a zellerrel, de bízom benne, hogy április végén, május elején ki tudom ültetni. A kiültetési időtől számolom vissza a vetés időpontját, 10-14 hét a palántanevelési időszak, tehát április 16 – május 14 között ültethetem ki a zellereket. Bevallom, hogy egy kicsit csaltam is, mert a magokat beáztattam néhány órára. Két célom is volt, az egyik, hogy nyerjek néhány napot a keléssel, a másik, a fontosabb, hogy megvédjem a palántadőléstől. Erős kamillateát készítettem, ebbe tettem a magokat, majd leszűrtem és megszárítottam az apró magokat, hogy könnyebb legyen vetni.

Fertőtlenített palántaföldet vettem, termesztő edénynek pedig egy fedeles műanyag dobozt, amiben egykor sütemény volt. Ez azért praktikus, mert ha a tetejét lezárom meg tudom őrizni a nedvességet addig, amíg ki nem csírázik a növénykém. Az aljára forró tűvel lyukakat szurkáltam, amin a fölösleges víz el tud távozni, de fel is tudja szívni azt. A termőföld vastagsága legalább 5 cm-es legyen, a betöltés után kicsit tömörítettem és rászórtam a magokat. Ezután egy nagyon vékony földréteggel (<5mm) takartam, de jó lett volna a finom szemcséjű homok is erre a célra. Újra lelapogattam, majd beállítottam az edényt egy langyos vízzel teli tálcába. Amikor a tetején is nedves lett a föld, a fölösleges vizet kiöntöttem a tálcából. A csírázás ideje alatt a föld nem lehet sem túl száraz, sem pedig túl nedves, naponta fogom ellenőrizni a megfelelő állapotot. A hőmérsékletre is vigyázni kell, a zeller csírázásának a legkedvezőbb a 18-20ᵒC-os levegő. Most már ezzel nincs több dolgom az öntözésen kívül, mint várni, hogy kikeljenek a palánták.

Nem a zeller volt az egyetlen, amit ma elvetettem, a chili paprikák kicsit nehezebben fejlődnek, mint a többi paprika palánta, ezért egy kísérletbe kezdtem, a magok saját gyűjtésből származnak, tehát nyugodtan feláldozhatok belőlük 10-10 db-ot. Általában március elején – közepén vetjük a paprikát, mivel a kiültetési ideje megegyezik a zellerrel, de csak 6-8 hét a palánták nevelési ideje. Az eljárás ugyanaz volt, mint a zellernél, beáztattam a magokat kamillateába, de nem kellett szárítani, mert nedvesen is könnyű vetni. Ezúttal nem szórtan, hanem sorba vetettem, egy kicsit vastagabban takartam be, majd felöntöttem a tálcáját vízzel. A fajták a piros és sárga Harlekin, Szentlőrinckátai fűszerpaprika, kínai és mexikói chili paprika. A salátalevelű bazsalikomot hasonlóképpen kell kezelni, mint a zellert, a magjai ennek is elég aprók.

Az utolsó növény az articsóka, ennek a magjai meglehetősen nagyok, ezért egy kicsit vastagabb földréteget kíván, mint a többi. Eddig még nem próbálkoztam ezzel a franciák és olaszok által nagyon kedvelt zöldségfélével, de tavaly láttam a kosdi tankertben és csodálatosan szép a virága, nyugodtam beültethetem a dísznövények közé, ha sikerül felnevelnem a palántákat.

Hát egyelőre készen vagyok a vetésekkel, készítettem néhány képet is, hátha másnak is kedvet csinálok a folytatáshoz.

Szeretnél Jutka
mamától tanulni?
 
P1230381.JPG
Jelentkezz Biokertész programjainkra! 
Elindult a Kertlap webáruháza!
 
Címkék
Kövess minket!
  • Facebook Social Icon
bottom of page