top of page

Jutka mama biokertje

Egy kertész bakancslistája

Mostanában egyre divatosabb a különböző bakancslisták készítése, én sem akartam lemaradni, ezért elkészítettem a sajátomat. Persze ez egy olyan lista, amin csak a kertészkedéssel kapcsolatos dolgok szerepelnek. Egy időben nagyon felkapott volt a dombágyás, amivel valahogy nem tudtam megbarátkozni. Nálunk az évi csapadékmennyiség meglehetősen kevés, még Szentendrén belül is a legkisebb. Vágyakozva nézem sokszor a sötét felhőket, de az izbégi templom után, mintha elvágták volna, ha lent a városban esik is nálunk csak egy pár csepp hull. Azért nem is csináltam dombágyást, mert még az a kevés eső is csak leszalad róla.

A magaságyás viszont más tészta, már régen kacérkodtam vele, de az alapanyag beszerzése azért nem költségmentes. Idén viszont kaptam néhány szál, korhadás ellen kezelt deszkát egy építkezésről, ami elég volt egy hat méter hosszú, 1,2 méter széles és 70 cm magas ágyás elkészítéséhez. Igaz ugyan, hogy fenyőből készült, de néhány évig azért kitart. Az akácból, vagy tölgyből készült ágyások tartósabbak, de az áruk is jóval magasabb. Van még a fabeton, ami szinte örök időkre szól, de ennek megfelelő a bekerülési költség is.

Térjünk vissza az én szerényebb ágyásomhoz. Amikor elkészült a keret a komposztálóból behordtuk az összes tavalyi és a tavasszal összegyűjtött kerti hulladékot. Legalulra kerültek a friss gallyak, levelek, amit a kert tavaszi takarításakor gyűjtöttünk össze. Jól letapostuk, majd erre hordtuk a tavalyi, már kicsit komposztálódott lombot, füvet, gyomokat, szóval mindent, ami a komposztáló alján volt. Újabb tömörítés után alaposan belocsoltuk, majd a már érett komposzt következett. Végül a friss anyag 20 cm, a félig érett növényi anyag 20 cm, az érett komposzt 30 cm vastagságban került az ágyásba, éppen a tetejéig.

Most már csak az élvezetesebb része maradt hátra: mit ültessek bele? A saját termőföldem nagyon kötött, agyagos, márgás, nehezen kezelhető, ezért vannak olyan zöldségfélék, amik nem igazán fejlődnek benne. Ilyen a sárgarépa, ami igazán érdekes alakzatokat produkál, nem azt a szép mesekönyvi, egyenes répaformát. Na majd a magaságyban! Igen, de már április közepe lett mire végeztem a munkával, a szabadföldön a sorokban 4-5 cm magasak voltak a sűrűn kikelt répák. Óvatosabban egyeltem ki,mint szoktam, kicsit meglazítottam a talajt és úgy vettem ki a növénykéket, hogy ne nagyon sérüljenek meg a gyökerek. Az első sort tehát sárgarépával tűzdeltem be. A másodikba szintén tűzdeltem a hagymákat. Erdély nagy részén így termesztik a hagymát, nem dughagymáról, hanem palántát készítenek és azt ültetik ki.

Ami miatt igazán szerettem volna ezt az ágyást az a paprika. A paradicsom minden évben nagyon szép, sokat is terem, de a paprika csak szenved, jobban szereti a lazább szerkezetű talajt. A hideg április miatt csak május elején tudtam a paprikákat kiültetni, de néhány nap alatt szépen megerősödtek. Közéjük egy-egy káposzta került, néhány bazsalikommal biztosítom, hogy a lisztharmat elkerülje a paprikáimat.

Szeretnél Jutka
mamától tanulni?
 
P1230381.JPG
Jelentkezz Biokertész programjainkra! 
Elindult a Kertlap webáruháza!
 
Címkék
Kövess minket!
  • Facebook Social Icon
bottom of page