top of page

Jutka mama biokertje

Málna takarítása

Ebben az évben is nagyon sok málnám termett, készítettem lekvárt, szörpöt és még fagyasztani is tudtam. Amíg ért, a család minden tagja gyakran járt a kertbe, egy kicsit szemezgetni belőle. Gondolom máshol is így van, hiszen nemcsak nagyon finom, de ráadásul egészséges gyümölcs, sok A-, B1, B2- és C-vitamint, valamint antioxidánst tartalmaz, jó vértisztító, vérszegénység ellen is hatásos. Az ásványi anyagok közül a kálcium-, kálium-, magnézium- és vastartalma kiemelkedő. Azért, hogy minden évben teremjen, érdemes gondosan kezelni a töveket nyáron is. Júniusra hatalmas zöldtömeget nevelt a málnásom, alig tudtam szedni a gyümölcsöket, mert nagyon sűrűn voltak a bokrok.

Tavasszal sajnáltam megritkítani, de most már nem halogathattam tovább, ki kellett vágni a túl sűrű bokrokat. A letermett vesszőket tőből kivágtam, ezekre már nem lesz szükség, a legjobb lett volna elégetni, de erre már nincs lehetőség, hiszen, mint sok más helyen, nálunk is tilos a kerti hulladék elégetése. Amikor ezzel készen voltam, kivágtam a gyenge, vagy szemmel láthatóan beteg sarjakat.

A gombabetegségek közül a leggyakoribb a didimellás vesszőfoltosság, ilyenkor az idei vesszőn kezdetben lilás, később barnás foltok keletkeznek. Az elhalt szövetek miatt a fertőzött vesszők rosszul telelnek, elfagynak, tavasszal gyenge hajtásokat hoznak, vagy súlyosabb esetben nem hajtanak ki. A másik gondot a málna-gubacsszúnyog okozza.

A szúnyogok szúrása nyomán egy 1-3 cm átmérőjű, karfiolszerű gubacs keletkezik, melyben a lárvák kifejlődnek. Eredményesen védekezhetünk ellenük, ha ilyenkor a gubacsos szárakat tőből eltávolítjuk, ha sajnáljuk kivágni ezeket a sarjakat, a károsítók egy része áttelelve a következő évben visszafertőzi a málnát.

Amikor végeztem a vesszők eltávolításával, megnéztem, hogy milyen távolságra vannak egymástól a megmaradt tövek, és ha kellett még vágtam ki belőle. A tövek között legyen legalább 60 cm, ha több sorban neveljük, akkor a sorok között 120 cm-t hagyjunk. Amikor már elégedett voltam a tövekkel, megigazítottam a karókat, hozzájuk kötöttem a megmaradt vesszőket és lepermeteztem rézgálicos permetlével (ez biokertben is engedélyezett), amihez adtam 10 literenként egy evőkanál kenőszappant is. Én nem szoktam ilyenkor visszavágni a vesszők végét, ezt a munkát csak tavasszal végzem el. Mivel a leveleken jellegzetes tüneteit láttam a vashiánynak, ez ellen is tennem kellett valamit. Ilyenkor általában nem az a probléma, hogy nincs elég vas a földben, hanem azt, hogy a növény valamiért nem tudja felvenni, például túl tömörödött a talaj. A tápanyaghiány mérsékelhető a talaj lazításával, levegőztetésével, ezért egy ásóvillával kicsit megmozgattam a földet, utána pedig alaposan belocsoltam csalán- és bodzalével.

Említettem, hogy nálunk nem lehet égetni, ezért a kivágott vesszőket egy kicsit megszárítottam és aprítógéppel feldaraboltam, majd mulcsnak használtam a málnásban. Ennek viszont megvan az a hátránya, hogy a gombabetegségek tovább terjedhetnek, ezt egy újabb rézgálicos permetezéssel ellensúlyozni lehet, csak ekkor a földön szétterített mulcsot permetezem.

Idén már csak a tápanyag utánpótlás lesz a feladatom, kéthetente kap majd csalánlevet, vagy bodzalevet. Bízom benne, hogy kis málnásom jövőre is ellátja majd a családot értékes gyümölcsével.

Szeretnél Jutka
mamától tanulni?
 
P1230381.JPG
Jelentkezz Biokertész programjainkra! 
Elindult a Kertlap webáruháza!
 
Címkék
Kövess minket!
  • Facebook Social Icon
bottom of page