top of page

Jutka mama biokertje

Őszi lemosó permetezés

Gyerekkoromban nagyon szerettem a nagypapámnak segíteni a kerti munkákban. Az ötvenes-hatvanas években permetezni csak a szőlőst permetezték, a gyümölcsösben, zöldségesben erre nem volt szükség. Még emlékszem a nagy betonkádra, ami szép kék volt, ebben keverte meg nagypapa a permetszert. Persze akkoriban nem volt más, csak „kékkő” (rézgálic) és mész.

Ma már egészen más a helyzet, annyi új kártevő és kórokozó jelent meg, hogy fájó szívvel, de muszáj valahogy megvédeni tőlük a kertemet. A biokertben is vannak olyan szerek, amelyek engedélyezettek, ezért a lemosó permetezést ezekkel végzem el. A tél végi, kora tavaszi lemosó permetezésről a legtöbb házikert tulajdonos már hallott, de az őszi permetezés még viszonylag új dolog, pedig sokat segít a védekezésben. Amikor a fákról már lehullott a lomb nagy része, és még nincsenek nagyobb fagyok, az időjárás pedig száraz, érdemes nekilátni.

Első feladat, hogy a fertőzött lombot szedjük össze a fák alól és komposztáljuk, hiszen égetni már nem lehet szinte sehol. Így a levegőt sem szennyezzük, ráadásul a kész komposzt javítja majd a zöldséges talaját. A sérült ágakat, a fán maradt, összeszáradt gyümölcsmúmiákat távolítsuk el, de a metszéssel még várjunk tavaszig. Ha nagy sérülés maradt a törzsön, akkor a letisztítás után kenjük be sebkezelővel, hogy a tél folyamán ne tudja a csapadék tovább rongálni a sebek helyét.

Ha ezzel készen vagyunk, készítsük el a permetezőszert, ami főleg a gombabetegségek ellen hatásos réz- és kéntartalmú szereket tartalmazza. A kártevők ellen majd a tavaszi lemosó permetezésnél fogunk hangsúlyosabban védekezni, ilyenkor már általában védett helyekre vonulnak.

A csomagolóanyagon található használati utasítás szerint járjunk el, az adagolás a téli lemosó permetlével egyezik meg, hiszen a rügyek ilyenkor nyugalmi állapotban vannak. Mindig tegyünk hozzá egy kis tapadószert, ami lehet kenőszappan, vagy akár egy evőkanál mosogatószer is. A fákat ilyenkor valóban lemossuk, az ágakon és a törzsön csurogjon le a permetlé, hogy minden repedésbe bejusson. Ne csak a gyümölcsfákat, de a gyümölcstermő bokrokra, sőt a dísznövényekre is jusson belőle, sokszor ezek is terjesztik a gombabetegségeket. Például a körterozsda kór okozójának a hordozói a borókafélék egy része, azaz, ha van a kertben Juniperus faj, akkor érdemes azt is lepermetezni.

Még itt sem ér véget a munka, mert a fák alatt a földet is érdemes lepermetezni, hiszen itt telelnek át a gombaspórák. A permetezést mindig a koronacsurgóig végezzük el, azaz az ágak végéig, körben. Jó megoldás az is, ha a koronacsurgó teljes területét felássuk, mert akkor a gombaspórákat beforgatjuk a földbe, és innen már nem tudnak tovább fertőzni. Ebben az esetben persze nem kell elvégezni a talaj permetezését. a legnehezebb dolgunk a nagy termetű fákkal van, egy kézi permetezővel nem tudjuk elérni a magasabban lévő ágakat. Ehhez sajnos nagy nyomással dolgozó motoros gépre van szükség. A diófákat sokáig nem is kellett permetezni, de ma már több gombabetegség és állati kártevő is támadja. Akinek nincs lehetősége motoros gépet használni, az szerezzen be egy hosszabbítót, ezzel is sokat érhetünk el.

Az őszi lemosó permetezés nagy munka, de megéri, mert ezzel megtesszük az első lépést a következő év egészséges gyümölcstermése érdekében.

Szeretnél Jutka
mamától tanulni?
 
P1230381.JPG
Jelentkezz Biokertész programjainkra! 
Elindult a Kertlap webáruháza!
 
Címkék
Kövess minket!
  • Facebook Social Icon
bottom of page