top of page

Jutka mama biokertje

Már tervezgetem, hogy mit hova ültetek tavasszal

Elteltek az ünnepek, itt az új év, remélem, hogy hamarosan mehetünk a kertbe egy kis lelki és testi felüdülésre. A kertben a hóvirágok már kidugták a fejüket, de a téltemető még nem nyílik és nagy pelyhekben hull a hó. Addig is, a jó meleg szobában már tervezgethetjük, hogy mit és hova akarunk vetni. Ehhez szeretnék egy kis segítséget adni, vagy inkább közös gondolkodásra ösztönözni a biokertészeket.

Sorra veszem a zöldségféléket, próbálom összefoglalni a termesztésükhöz szükséges információkat. Akinek van valami hozzátenni valója, beszámolója, írja meg, hiszen sokan vannak, akik még kevés tapasztalattal rendelkeznek, nekik jól jöhet mások tudása.

Elővettem a tavalyi naplómat, hogy megtervezzem az idei vetésforgót. Minden évben vezetem, hogy mit hova vetek, szerepel a jegyzetekben, a vetőmag faja, fajtája, előállítója, lejárati ideje, mibe vetettem (szaporító láda, szabadföld - ágyásszám, magaságy, lakás, vagy fóliasátor). Később írom a kelési erélyt és egyéb megjegyzéseket, pl. ha nem az a fajta volt, ami szerepelt a zacskón, vagy ha kikelés után elpusztult a palánta. Azt is feljegyzem, ha nagyon bevált egy fajta, esetleg rezisztensnek bizonyult egy betegséggel szemben. Ezek az információk jól jönnek a következő években. Törekszem arra, hogy magam termeljem meg a vetőmagot is, mert az üzletekben sok a csávázott mag, a bioboltokban pedig aranyáron mérik a vetőmagokat.

A tavalyi lista alapján állítom össze, hogy mi kerüljön az egyes ágyásokba. Sajnos a közelünkben nincs állattartás, ezért trágyát nem tudok használni, de a komposztot minden évben felhasználom a talajjavításra. A palánták kelésekor csalánlével öntözök, ami tovább javítja a talajt és erősíti a növényeim bőrszövetét, ezzel ellenállóbbá teszik őket mind a kártevők, mind a kórokozók ellen.

A tervezésnél figyelembe veszem, hogy előző évben mi volt az ágyásban, milyen növénytársítást szeretnék idén, volt-e trágyázva, vagy nem. Tavaly az 1. ágyásban korai zöldborsó (Avola – Rédei Kertimag) és sárgarépa (Arany – Rédei Kertimag) volt. A sárgarépa sorát kaporral együtt vetettem, ami hamar kikelt és jelezte, hogy hol is van pontosan a sárgarépa sor, később pedig védelmet nyújtott a kikelő répáknak. A kaprot leszedtem fiatalon kaporszósznak, hogy a későbbiekben ne legyen konkurencia a répának. A zöldborsó szintén kikerült júniusban, így csak a sárgarépa maradt az ágyásban. Idén itt spenót, később pedig paradicsom és zeller lesz.

Az első zöldségféle, amit részletes elemzésre választottam, a spenót lesz, hamarosan jövünk a részletekkel.

Szeretnél Jutka
mamától tanulni?
 
P1230381.JPG
Jelentkezz Biokertész programjainkra! 
Elindult a Kertlap webáruháza!
 
Címkék
Kövess minket!
  • Facebook Social Icon
bottom of page