top of page

Jutka mama biokertje

Sárgarépa - egy nagyon értékes növényünk.

A sárgarépa (Daucus carota) a következő, korai vetésű zöldségféle. Szinte minden zöldségesben megtalálható, viszonylag könnyen nevelhető és nagyon értékes élelmiszerünk.

Általános leírás, történet: Az Európában őshonos vadmurok háziasított alfaja. Érdekes, hogy a répánál a narancssárga szín csak a 17. században jelent meg, előtte gyakoribb volt a lila, piros, fehér és sárga változat. Magyarországon is régi keletű, Lippay János Posoni kert c. könyvében (1664) már közismert növényként szerepel.Karotintartalma jelentős, ezen kívül van benne B1-, B2-, B6- és C-vitamin, vas, kalcium és foszfor. Cukortartalma 6%, amely di- és monoszacharidokból tevődik össze (szacharóz, illetve glükóz, fruktóz). Kétéves növény, a kiskertekben inkább csak egyévesként kezelik, ritkán termelik meg a magot. Ha valamilyen okból (friss trágyázás, hosszan tartó hideg idő) már az első évben virágzik, akkor nem fejleszt szép répatestet. Ezeket magnak sem érdemes meghagyni, mert tovább örökíthetik a felmagzásra való hajlamot.

Hőigénye: közepes, 10-25 °C. Optimális csírázási hőmérséklet 20-22°C, de már 2–4 °C-on csírázásnak indul. A lomb magasabb hőmérsékletet is elvisel, de a gyökér nem.

Fényigénye: viszonylag kicsi, 3-5 óra napsütés is elegendő a számára, de ilyenkor csökken a hozama.

Vízigénye: közepes, szabdalt levélzete keveset párologtat, így a vizet gazdaságosan használja fel. Magja sok olajat tartalmaz, a vizet nehezen veszi fel, ezért vízigénye a csírázás idején igen nagy. Érdemes vetés előtt beáztatni kamillás oldatba. Ezzel gyorsítjuk a magok duzzadását és védjük a palántakori kórokozóktól is. A legtöbb vizet nyáron igényli.

Tápanyagigénye: kalciumból sokat, nitrogénból közepes mennyiséget igényel. A kálium ellátottságnak döntő hatása van a termés minőségére, színére, tárolhatóságára és betegség ellenálló képességére. Friss trágyát nem szereti, de komposzttal növelhetjük a talaj tápanyag ellátottságát. A nitrogént a rendszeres csalánleves beöntözés, a káliumot pedig a fahamu biztosítja. A kálium hiányát először a levelek fonákának vörös színeződése jelzi, súlyosabb esetben el is száradnak. A foszforigénye kisebb, hiányát a főerek környékén a levelek vörösödése jelzi.

Társnövények: Jó társnövény a paradicsom, a hagymafélék, a fejes saláta, a rozmaring, az üröm, a zsálya és a bab. Vonzza a rablópoloskákat, fátyolkát, fürkészdarazsat. Nem szereti a pasztinák, retek, a cékla és a kapor társaságát. Ezért is szedem ki a sorjelző kaprot mellőle, amikor már nincs rá szükség.

Vetés: A magot állandó helyre vetjük, ideje függ a választott fajtától. A hosszú tenyészidejűket március - április, a középhosszúakat május, a rövid tenyészidejűeket június közepén vetjük, tehát másodvetésnek is alkalmas. A sárgarépa apró magvú növény, sekélyen vetjük, ezért nagyon jól előkészített vetőágyat kíván. A talaj felszíne legyen egyenletes, sima, gyommentes, apró morzsás szerkezetű. A talaj hőmérséklete minimum 4-6 ᵒC legyen, előbb nem érdemes elvetni, a túl hideg talajban úgyis elhúzódik a kelés, ráadásul károsodhatnak a növények. A vetés mélysége kötöttebb talajokon és korai vetésnél 2 cm, laza talajon és kései vetéskor 3 cm. A sortávolság 20-25 cm. Érdemes az apró magokat homokkal keverni, hogy ne legyen nagyon sűrű.

Gondozása: Legfontosabb ápolási munka az egyelés, a növények 2–4 lombleveles állapotában végezzük el. A távolságot a fajta vállmérete határozza meg. Kapálás, majd májustól a mulcsozás, a gyomok irtása és a növényvédelem, valamint a rendszeres (10-14 naponta) csalánleves beöntözés. A talaj cserepesedése a kötött talajokra jellemző, nehezíti a kelést, és a fiatal csíranövényeket tönkre is teheti. Megszüntetésére vagy a kézi szöges henger alkalmas, vagy a kapálás, de csak akkor, ha valamilyen sorjelző növényt alkalmaztunk. Erre a célra a kapor a legjobb, de ki szoktam szedni, amikor eléri a 15 cm-es magasságot, hogy ne jelentsen később konkurenciát a sárgarépának. A csalánleves öntözést a korai vetéseknél május közepén kezdjük el. Öntözésnek két nagyon fontos időszaka van, az ún. kelesztő öntözés, erre akkor van szükség, ha kevés eső esik a vetés után. A másik a csapadékpótló öntözés a nyári hónapokban.

Magnevelés: A magnak való répatestek betakarítási ideje október második fele, fontos, hogy minél rövidebb legyen a tárolási idő, de a répa a tartós fagyok előtt a tárolóba kerüljön. Szép, egészséges, a fajtára jellemző példányokat tegyünk félre a magtermesztéshez. Márciusban kiültetjük, hasonló a gondozása, mint az egyéves állománynak, majd nyáron karózzuk a virágokat. Akkor szedjük le az ernyőket, amikor a magvak megbarnulnak, befelé hajlanak és a szár is barnulni kezd. erre általában július közepétől augusztus közepéig kerül sor.

Kórokozók, kártevők: Lisztharmat: kis foltokban fehér lisztszerű bevonat jelenik meg, melyben apró, fekete termőtestek képződnek. A fertőzött részeken foltokban, erős fertőzésnél teljesen elszáradnak a levelek. Meleg, száraz időben jelennek meg. Zsurló kivonattal, súlyosabb esetben kéntartalmú szerrel lehet védekezni. Sok talajlakó kártevő szereti a sárgarépát, ilyenek a fonalférgek – ellenük büdöske és körömvirág beültetéssel védekezünk. Drótférgek – félbevágott burgonyával, vagy céklával szedjük össze a kártevőket. Sárgarépalégy – vegyes ültetés (hagyma), négy évig ne kerüljön ugyanarra a helyre a sárgarépa. Sárga lapokkal figyeljük a légy rajzását áprilisban, amikor megjelenik takarjuk le fátyolfóliával a sort. Levéltetvek - csalánleves öntözés még a tetvek megjelenése előtt.

Fajták: rövid (80–120 nap), középhosszú (121–180 nap) és hosszú (181–220 nap) tenyészidejűek.

Rondó Párizsi vásár típusú, gömbölyű répatestű sárgarépa. Tenyészideje rövid, 75 nap, szakaszos és másodvetésre is alkalmas. Gyökere sötétnarancs színű, nem zöldül, magas cukortartalmú, nem reped. Fogyasztható nyersen és különféle konyhai feldolgozással, párolva, köretként.

Karotela - nanti típusú, közepesen hosszú, szabályos hengeres formájú, tompa végű, rövid tenyészidejű (100–110 nap) fajta. Vetési ideje a márciustól júliusig. Íze kiváló édes, alkalmas rövid idejű tárolásra és fagyasztásra is.

Nanti - Szabadföldi termesztésre ajánlott, korai és másodvetésre is alkalmas, középkorai tenyészidejű (120–130 nap) fajta. Gyökere hengeres, 16–18 cm

hosszú, tompa végű, sima. Íze és színe kimagaslóan jó. Friss fogyasztásra a legízletesebb sárgarépa.

Rekord - Flakker típusú, erős lombú tárolási fajta. Hosszú tenyészidejű, keléstől szedésig 160–180 nap. Kiváló termőképességű, egyöntetű narancsvörös színű. Nagy karotin- és szárazanyag-tartalmú. Tárolásra is alkalmas.

Fertődi vörös - Hosszú típusú, tenyészideje 180–200 nap. Levélzete erős. A répa csapott vállú, lefelé egyenletesen vékonyodó, hegyben végződik. Gyökere finom. Színe cinóbervörös, felülete kissé gyűrűzött. Tárolásra alkalmas.

Recept: Sárgarépa saláta csicsókával

Hozzávalók:

  • 1 közepes nagyságú sárgarépa

  • 2-3 db csicsóka

  • 2-3 szál újhagyma

  • 1 evőkanál citromlé

  • 1 evőkanál tökmagolaj

Elkészítés:

Megtisztítjuk a sárgarépát és a csicsókát, ez utóbbit dörzsi szivaccsal szoktam letisztítani. Hamar újra megbarnul, de ettől nem kell megijedni. Mindkettőt lereszelem nagy lyukú reszelőn. Az újhagymákat vékony karikára vágom, ezt is beleteszem a salátába, elkeverem az olajat a citromlével és ráöntöm a zöldségekre. Jól átforgatom, egy kicsit hagyom állni, majd tálalom. Fogyókúrázóknak akár egy könnyű vacsorának is megfelel, mivel a sárgarépa karotintartalma zsírban oldódik, a csicsóka pedig önmagában is értékes zöldségféle, ezért nagyon egészséges, ráadásul szerintem nagyon finom.

Szeretnél Jutka
mamától tanulni?
 
P1230381.JPG
Jelentkezz Biokertész programjainkra! 
Elindult a Kertlap webáruháza!
 
Címkék
Kövess minket!
  • Facebook Social Icon
bottom of page