top of page

Jutka mama biokertje

Zeller - az egyik fontos védőnövény

A zeller (Apium graveolens) azért került a második helyre a zöldségfélék között, mert január végén, február elején itt az ideje a magvetésnek. A három fő zellerfaj (gumós, metélő és szárzeller) közül nálunk a gumós zellerből termelik a legtöbbet. Be kell hogy valljam, én sem tudtam megbarátkozni a szárzellerrel, pedig nagyon egészséges, magas a C-vitamin tartalma. A gumós zeller jó vízhajtó, serkentőleg hat a veseműködésre, emésztési zavarok esetén javasolják a fogyasztását. Hatóanyagai (nátrium, kalcium, foszfor, vas, magnézium, kálium és néhány nyomelem) erősítik az immunrendszert. >> Bővebben

A biokertben fontos védő szerepe van, ezért minden évben sokat ültetek belőle, a palántája viszont elég drága, így magamnak termelem meg. Tavaly január 30-án vetettem el a zellermagot (Prágai óriás – Rédei Kertimag) szobánk párkányán egy műanyag edénybe, külön megvilágítva palántákhoz kifejlesztett LED égővel. Ilyenkor kevés a fény, ezért mindenképpen szükséges plusz megvilágítást adni a palántának. Igaz, hogy meglehetősen drága egy ilyen égő, de egyszer kell megvenni, utána éveken keresztül használhatom. Szépen kikeltek a növénykék, március 8-án tűzdeltem szét a palántákat, ekkor már nem a szobában, hanem egy mini fóliaházban neveltem tovább. A végleges helyére április végén került ki.

Hőigénye: közepes, hőoptimuma 19±7 °C. Csírázása már 5–6 °C-on megindul, de kelése 26 °C hőmérsékleten a leggyorsabb, vetés után érdemes a radiátor közelébe tenni, utána hűvösebb helyre vinni, mert szikleveles korában 12 °C számára a kedvező hőmérséklet. Lombleveles korban a 20 ᵒC körüli hőmérséklet a legjobb, de a hideget viszonylag jól viseli, viszont a hideg kedvez a fómás gumóvarasodás kialakulásának. Fényigénye: a többi gyökérfélénél több fényt igényel, a gyenge fényt nem kedveli. Árnyékban a növénykék megnyúlnak, vékonyak maradnak, gyökerük is satnyább lesz, így a gumófejlődés nem lesz kielégítő.

Vízigénye: nagyon magas, különösen sok vizet igényel a csírázáshoz és a gumó fejlődéséhez. Kedveli a párás levegőt és a talajban is sok vizet kíván. A „lábvizet” viszont nem szereti, a pangó víz ártalmas. Tápanyagigénye: közepes, nitrogénből, foszforból kevesebbet, káliumból viszont sokat igényel. A legmagasabb tápanyagfelvétel a gumófejlődés utolsó hónapjában van.

Társnövények: A zeller védi a káposztát a levéltetvektől és a káposztalepkéktől a káposztafélék pedig a zellert a zellerrozsdától. A bokorbab és a lóbab a tápanyagigényes zellernek nitrogént juttat. Jó társítás még: cékla, paradicsom, hagymafélék, spenót, uborka, zöldborsó. Rossz hatással van rá: burgonya, salátafélék, kukorica.

Vetés: először palántát nevelek, ezt lehet tűzdeléssel és tűzdelés nélkül. Kiskertben érdemesebb tűzdelni, így a palánta erősebb lesz. Vetés előtt a magot csávázom, hogy megakadályozzam a palántadőlést. Biokertekben nem szeretünk vegyszert használni, ezért kamilla, fokhagyma, zsurló, macskagyökér, vagy a torma főzetében áztatom fél órán keresztül. Ezek a növények gombaölő hatásúak. Ezután meg lehet szárítani és rögtön elvetni. Fontos a sima talajfelszín, mert a vetés mélysége < 0,5 cm lesz. A vetéskor rászórom a magokat az föld tetejére, egy kevés nagyon finom homokot szitálok rá, és simítóval tömörítem. Az első beöntözést szintén kamillateával végzem, porlasztót használva, hogy ne mossa össze az öntözés a magokat. Az edényt amibe vetek üveglappal takarom le, hogy biztosítsam a párás környezetet. Ez csak addig marad rajta, amíg ki nem kelnek a magok, utána már nem szereti a túl sok párát és nedvességet. A nevelésnél a hőigénynél említett hőmérsékleti értékeket tartsuk be, amennyire tudjuk. A tűzdelés ideje két lombleveles korban van, a sortávolság 5–6 cm, a tőtávolság 2–3 cm. https://www.biokiskertem.hu/jutka-mama-biokertje/tag/zeller A tűzdelés után a palántákat már nem a szobában, hanem fólia alatt a kertben neveltem. Kiültetésnél arra kell vigyázni, hogy ne kerüljön a föld alá a gyökérnyak, inkább egy kicsit emelkedjen ki a földből. A kiültetésre alkalmas palánta 3–4 lombleveles és 12–15 cm magas.

Gondozása: nagy vízigénye miatt csak akkor lesz szép a termés, ha szárazabb időben gondoskodunk a vízpótlásról. Az első öntözésre kiültetéskor (növényenként 4–5dl/palánta ) kerüljön sor. Havonta 3–4 alkalommal szükség van csapadékpótló öntözésre (30–40 mm) is. Szereti a porhanyós talajt, ezért nagyon fontos a mulcsozása. Ahhoz, hogy szép nagy gumók fejlődjenek, időközönként a külső leveleket és a mellékhajtásokat szedjük le.

Mag: nagyon könnyen megtermelhetjük a magot saját használatra, ősszel amikor felszedjük a zellert kiválasztjuk a szebb példányokat, majd télen úgy tároljuk, mint a sárgarépát. A következő év tavaszán kiültetjük, a magszárak mellé érdemes támaszt tenni, augusztusban szedhető a beérett mag. Kórokozók, kártevők: elterjedtek a palántakori gombabetegségek, ezek ellen a kamillateás permetezés nálam bevált. A zellermozaik vírus gyakori, ennek terjesztői a levéltetvek. A zeller fómás gumóvarasodása a gumó minőségét rontja. A magok felületén található a kórokozó, ezért magcsávázással és késői ültetéssel a megbetegedés mértéke csökkenthető. A zeller szeptóriás levélfoltossága a lombot súlyosan károsítja, ekkor is a magvak csávázása és a folyamatos lombvédelem segíthet. A vetési bagolylepke lárvája a gyökerek és a gumó megrágásával károsít. A zelleren a levélkártevők közül a zellerlégy és a közönséges takácsatka fordul elő. A kártételük nem jelentős, a takácsatka szárazabb körülmények között jelent veszélyt, ezért fontos a víz pótlása.

Fajták: Góliát: Szeptória toleráns, bőtermő fajta. Gumója világos, nagyméretű, kerek kevés alsó gyökérzettel. Húsa fehér, kemény. Lombja középerős. Nem megy magszárba. Ideális friss fogyasztásra és őszi tárolásra. Neon: korai, nagy termőképességű, jól tárolható fajta, húsa szép fehér Prágai óriás: Lombozata erős, felálló, gumója nagy, gömbölyű, alul kissé kiszélesedő. Oldalgyökér képzésre hajlamos, hosszú tenyészidejű, jól tárolható, gumója nagyméretű, fehér színű. Alabástrom: jól tárolható, középnagy gumójú, fehér húsú fajta, szabadföldi termesztésre való. Brilliant: Lombozata sötétzöld, alacsony, szeptóriára kevéssé érzékeny, gumója sima, gömbölyű, tömör, fehér hússal. Rendkívül jól tárolható hosszú időn keresztül. Ilona: Korai gumószeller, lombozata sötétzöld, erőteljes, felálló. Nagy termőképességű, gyors növekedésű fajta. Gumója gömbölyű, üregesedésre nem hajlamos, könnyen tisztítható. Hegykői: Szabadföldi termesztésre ajánlott, gumója gömb alakú, középnagy, felülete sima, húsa fehér, tömött. Lombja tömött, középerős, felálló. Gyökérzete finom, vékony, oldalgyökerei nincsenek, csak talpgyökereket fejleszt. Friss fogyasztásra, tárolásra alkalmas.

Recept Nagyon szeretjük a krémleveseket, ezek közül is kiemelkedik a zellerkrém leves. Ha már elég fejlettek a gumók a kertben, lehet készíteni a levest, amíg fiatal a zeller, addig különösen finom lesz.

Hozzávalók: 1 db nagy zeller 2 db alma 1 db közepes vöröshagyma ½ dl oliva olaj 1 gerezd fokhagyma 1 erőleves kocka 2 dl főzőtejszín só, bors

Elkészítés:

A vöröshagymát kockára vágom és kis lángon, fedő alatt üvegesre párolom az oliva olajon. Amikor megpuhult, hozzátesszük a kockára vágott zellert, az almákat és a fokhagymát. Kevés vízzel felöntöm, beleteszem a leveskockát, a sót és borsot , majd megpárolom. Amikor puha, botmixerrel pépesítem úgy, hogy ne maradjanak darabok benne. Visszateszem a tűzre és a tejszínnel tovább főzöm, de épp csak addig, hogy összeforrjon a leves. Fűszeres krutonnal, vagy bacon chipsszel tálaljuk. Jó étvágyat!

Szeretnél Jutka
mamától tanulni?
 
P1230381.JPG
Jelentkezz Biokertész programjainkra! 
Elindult a Kertlap webáruháza!
 
Címkék
Kövess minket!
  • Facebook Social Icon
bottom of page