top of page

Jutka mama biokertje

Az első lépések a zöldségesben

Az elmúlt néhány napban már nálunk is engedett a tél a szorításából és felcsillant a remény, hogy itt a tavasz. Eleinte csak egy-két órára mentem ki a kertbe szöszmötölni, azután már amennyi időt csak lehetett, kint töltöttem a szabadban. Igaz, hogy a nap még csak néhány órát sütött, de a föld már kezdett száradni, így próbaképpen a veteményes szélébe mákot akartam vetni, eddig még soha nem próbálkoztam vele, de már régóta terveztem.

Azt tartották elődeink, hogy a mákot a hólével kell vetni, azaz amilyen korán csak a földre rá lehet menni, a február 27-i vetés még épp megfelel. A mák apró magjai fényen csíráznak, ami azt jelenti, hogy minimális takarás kell a jó csírázáshoz. A friss trágyázást nem szereti, vethetjük sorban (35-40 cm sortáv) és szórtan is. Én egy kis fahamut dolgoztam be vetés előtt a talajba, sekély vetőbarázdát készítettem számára és csak egy kis porhanyós földet szórtam a magokra. Nagyon gyorsan kel, már 2-3 ᵒC-on csírázni kezdenek a magok. Kelés után egyelem először, ekkor 8-10 cm lesz a tövek között a távolság, majd a végleges tőtávolságot, 20-25 cm-t 3-4 leveles korukban alakítom ki. Ha sikerül a palántákat jó hosszú gyökérrel kiszedni, akkor akár fel is lehet használni őket pótlásra, vagy új sorok kialakítására. Egyelés után komposzttal, majd a virágzás előtt még egyszer, fahamuval kevert komposzttal megszórom.

Szerdára esőt jósoltak, ezért gyorsan el akartam vetni, amit ilyenkor már lehet. Az ősszel felásott talaj ezen a télen jól szétfagyott, könnyű volt gereblyézni, hamar elkészítettem két ágyást. Nálam az 1,2 m széles ágyások váltak be. Két oldalt elhagyok 15-15 cm-t, a sorok között 30 cm a sortávolság, így négy sor lesz egy ágyásban. Ez a méret számomra könnyen kezelhető, a kezelő utakról be tudok érni mindenhova. Az utakat letakarom régi deszkákkal, így esős, sáros időben is be tudok menni, ha sürgősen kell valamit leszednem.

Az első táblába korai sárgarépa (Amszterdami), egy sor dughagyma, spenót és hónapos retek került. A sárgarépa magjai nagyon aprók, vetésnél homokkal kevertem, sekély vetőbarázdát készítettem a számára és kevés földdel takartam. A Stuttgarti óriás dughagymát ültetés előtt beáztattam három órára, duggatófával ültettem egymástól 5 cm-re. Ezzel a módszerrel elkerülöm, hogy ültetés után kiemelkedjenek a földből a hagymák és éppen csak a gyökerükkel kapaszkodjanak a talajba. Friss újhagymának majd kiszedem minden másodikat és akkor lesz helyük a bent maradóknak, hogy tényleg óriásra növekedjenek. A spenót Matador fajta, mert nem szeretem, ha gyorsan felmagzik. Ide majd májusban paradicsom palántákat fogok ültetni, addigra leszedem a spenótot, de a gyökere bent marad a talajban, ültetés előtt bekapálom, ez is ad egy kis plusz tápanyagot. Ezt a sárga színű hónapos retket tavaly próbáltam ki, nálam nagyon bevált, nem lett csípős és szép nagyra nőtt. Most még nem vetettem mellé salátát, majd palántákat teszek a retkek közé.

A második ágyásba az elmaradhatatlan kapor került, a magját tavaly Kosdon a tankertben szedtem. A kaprot mindig is individualista szemléletű zöldségfélének tartottam, nem érdekli, hogy őt most sorba vetették, ott kel ki, ahol éppen akar, viszont sok mindenre fel lehet használni, ezért csak elvetem, lesz, ami lesz. Ez is fényen csírázik, sekélyen takarom, épp hogy csak a szél el ne vigye. Mellette két sorban zöldborsó, az egyik számomra új fajta az Avola, a leírása szerint nagyon korai, 50-60 cm magasra nő, fuzarium ellenálló, ráadásul sokáig megőrzi a zsengeségét. A magassága miatt támaszt fogok készíteni mellé, hogy ne feküdjön el a földön. A mellette lévő sorban a bevált középkorai Kelvedon csodája, ami az egyik legjobb ízű fajtánk. A borsók után sem fog üresen maradni a hely, ha leérett az egyik sorba paradicsom, a másikba nyári sörretek és tépősaláta kerül. A negyedik sorba petrezselyem magot vetettem, tudom, hogy a mi kötött talajunkban nem fog szép gyökerek nevelni, de a levelére mindig szükség van, egész nyáron tudom szedni. Jókor fejeztem be a vetést, már besötétedett és fekete felhők gomolyogtak körülöttem. Másnap reggelre a magvetésem szépen be volt locsolva, most várom, hogy ki lesz az első, aki kidugja a fejét.

Szeretnél Jutka
mamától tanulni?
 
P1230381.JPG
Jelentkezz Biokertész programjainkra! 
Elindult a Kertlap webáruháza!
 
Címkék
Kövess minket!
  • Facebook Social Icon
bottom of page