top of page

Jutka mama biokertje

Februári vetések

Február utolsó harmadában már több olyan zöldség- és dísznövény is van, amit el lehet vetni. Nekem sajnos nincs üvegházam vagy fűthető fóliasátram, a lakásban sincs megfelelő helyem sok palántának, ezért csak nagyon kevés fajjal próbálkozom. A lakásban akkor van a legjobb helyük, ha rendelkezünk világos, 18-20 °C-os helyiséggel. A magok csíráztatásához ugyan magasabb hőmérséklet kell, de a palánták továbbneveléshez ez a legjobb.

A zöldségnövények közül február végén a paprika fajtákat már lehet vetni. A vetéshez fertőzésmentes palántaföldet, vagy saját szitált komposztot használok. Ha biztos akarok lenni abban, hogy nem fertőzött a talaj, akkor egy régi tepsiben szétterítem, alufóliával lefedem, a sütő aljára egy másik edénybe vizet teszek, és 90 ᵒC-on egy fél órán keresztül gőzölöm a földet. A magokat egy órára kamillás, langyos vízbe áztatom, majd elvetem. Hely függvényében két-két magot vetek 0,5-1 cm mélyen egy 6-os cserépbe, vagy egy nagyobb edénybe sorban vetem el. Ebben az esetben a későbbiekben még tűzdelni kell.

A keléshez 28-30 ᵒC kell (a radiátor fölötti ablakpárkányon), szikleveles korban 17-20 ᵒC, majd lomblevelesen 20-22°C-ra van szüksége. A kelésig üveglappal takarom, ezt utána eltávolítom. A vizet a cserepek alá tett balkonláda alátétbe öntöm, innen szívja fel a talaj. A föld tetejére kevés fahéjat szórok fertőtlenítő szernek. A kelés után jön a nehezebb feladat, mert az ablakpárkányokon nem kapnak elég fényt, ezért pótvilágításról kell gondoskodnom. Erre a célra nem jó akármilyen égő, vannak olyan speciális fémhalogén, higany, vagy LED lámpák, amelyek megfelelnek erre a célra. Igaz hogy jóval drágább, mint egy normál izzó, de több évig használhatók. Ha jó a világítás, a hőmérséklet is megfelel, akkor még a túl sok víz okozhat gondot. Csak annyi vizet adok, hogy ne száradjon ki a föld. Szép időben márciusban már kiteszem a teraszra nappal és csak éjszakára viszem be. Kiültetés előtt pár napig edzem őket, ilyenkor tovább van kint a szabadban.

Zöldségek közül a korai karalábé és káposzta magjait lehet vetni. A káposztaféléknek 16-20 °C kell a csírázáshoz, 12-16ᵒC szikleveles korban és 16-18 ᵒC lombleveles korban. A nevelése hasonló a paprikához, de ezt nagyobb edénybe, sorba vetem, majd tűzdelem.

Az egynyári virágok közül a paprikavirág, petúnia, egynyári lángvirág, az indiai köles, nyári viola, csillagfürt, lobelia, szagos bükköny, pistike, vanilia virág, kínai szegfű, chabaud szegfű, coleus, kleopátra tűje, magyarparéj, mályvarózsa és az oroszlánszáj magjai vethetők. Ha valaki vállalkozik a lobélia otthoni vetésére, ügyeljen arra, hogy ennek a magjai fényre csíráznak, ezért nem célszerű takarni, a szagos bükköny magjait pedig két napig érdemes áztatni vetés előtt.

Szentendre 2018. 02. 20.

Szeretnél Jutka
mamától tanulni?
 
P1230381.JPG
Jelentkezz Biokertész programjainkra! 
Elindult a Kertlap webáruháza!
 
Címkék
Kövess minket!
  • Facebook Social Icon
bottom of page