top of page

Jutka mama biokertje

Fóliasátram története

Öt évvel ezelőtt készített a férjem egy kis fóliaházat, hogy a tavaszi palántáimat itt neveljem. A kis házikó váza fából volt, de elég jól bírta az időjárás viszontagságait, csak egyszer kellett a fóliát javítani rajta, a váznak nem volt semmi baja. Minden elmúlik egyszer, az idei tél viharait a már korhadásnak induló fa nem bírta, február elején megadta magát, egy szélvihar felborította és összetört. Nem tudunk újat építeni, most nincs rá időnk, így elkezdtem nézelődni az üzletekben.

Egy kisebb méretű fóliasátorra gondoltam, ami az idei tavaszra megfelel, hiszen szeretnénk egy komolyabb hollandi ágyat csinálni, de ehhez idő kell. Találtam az egyik barkácsáruház kínálatában egy megfelelő méretű sátrat, ami éppen akciós volt, gyorsan meg is vettem. Azt már az áruházban láttam, hogy ez nemhogy szélvihart, de még egy szelesebb napot sem bírna ki, ezért kigondoltam, hogy van megfelelő méretű bakelit lemezem, ha ehhez rögzítem a vázát, akkor a növényekkel telepakolt sátrat már nem tudja felemelni a szél. Hozzá is láttunk a férjemmel, aki kifúrta a bakelit lemezeket, én rögzítettem és vastag dróttal a földbe is lecövekeltük a biztonság kedvéért.

A vázat könnyű volt összerakni, a fólia is rákerült, az aljára egy réteg hungarocellt tettünk, hogy elszigetelje a föld hidegétől, de ekkor jött a meglepetés, a fólia éppen csak leért az aljáig, nem volt lehetőség arra, földdel, vagy kövekkel lezárni, hogy ne kapjon alá a szél sem és a meleg levegő is bent maradjon. A megoldás a ragasztópisztoly volt, végig leragasztottuk a fóliát, így teljesen zárt lett a sátram.

Azért ez még nem a Happy End, újabb gond merült fel, a zipzárral záródó ajtót olyan magasra tették, és olyan kisméretű, hogy alig lehet benyúlni a belső részbe, ha kezedben a frissen bevetett szaporító ládával próbálod meg ugyanezt, akkor azt csak beejteni lehet, ami nem biztos, hogy jót tesz a növényeknek. Hát egyelőre erre még nem találtam megoldást, a ládákat nagy nehezen bekínlódtam, de hogy fogom gyomlálni, azt még nem tudom. Gondoltam, hogy ezt biztosan valahol Távol-Keleten készítették, de megnéztem a papírt és kiderült, hogy holland gyártmány, ami azért meglepett, mert kertészet területén ők igazán a topon vannak. Az is igaz, hogy a hollandok nem olyan törpe növésűek, mint én.

Na de túl vagyunk a feladaton, a sátor áll és benne vannak a vetemények. Reménykedem benn, hogy szép idő lesz, és hamar kikelnek a palántáim. Vetettem korai fejes káposztát (Júniusi korai) és karalábéból korai kék és fehér fajtát. A salátafélékből tobzódtam, vetettem hagyományos fejes salátát, ázsiai keveréket, amiben mindenféle csoda van, egy másik keveréket tépősalátákból, mindenféle színben és formában, wasabi salátát, káposztasalátát, na nem ecetest, hanem kicsit a zsenge káposztára emlékeztető ízű fajtát. Kísérletképpen a tavalyi termésből megszedett paradicsom magokat is elvetettem, bár fűtés nincs benne, csak amennyit a nap melegít, azért remélem lesz belőle valami.

Tavaly nemcsak szépek voltak a paradicsomok, de igen változatosak, szőlőparadicsom piros, sárga és fekete (ami inkább barna), kerek és hosszúkás alakú sárga és piros, formás kis gömb alakú, hatalmas marhaszív piros, rózsaszín és narancssárga. Ez utóbbi volt a kedvencem, az állaga és az íze is fenséges. Hogy milyen palánták lesznek belőlük az majd kiderül.

u.i.: Ha valaki tud megoldást a karok meghosszabbítására örömmel fogadom.

Szeretnél Jutka
mamától tanulni?
 
P1230381.JPG
Jelentkezz Biokertész programjainkra! 
Elindult a Kertlap webáruháza!
 
Címkék
Kövess minket!
  • Facebook Social Icon
bottom of page