top of page

Jutka mama biokertje

Január a kertben

Pár napja az enyhe időben már nehezen maradtam bent a szobában, kicsalt a napsütés a kertbe. Nem volt szívem visszabújni a lakásba, ha már itt vagyok, akkor csinálok is valamit, elkezdtem a kapirgálást.

A zeller, amit az ősszel beültettem egy cserépbe, hogy ha jönnek a fagyok, akkor beviszem a lakásba és így egy darabig még tudom szedni róla a leveleket. Kint gyönyörűen zöldell, nálunk eddig a leghidegebb reggel - 7°C volt, ezt úgy látszik még könnyen elviselte. A petrezselyem is jól bírta a telet, a magaságyásban hagytam egy sort belőle, és még most is tudom szedni a főzéshez szebb, mint a nyáron, dús, friss és hatalmas levelei vannak. Egy tövet biztosan meghagyok nyárra, hogy megszedjem a magját.

Tavaly ősszel a gyerekek leszedtek egy pár mákfejet, ahogy ették belőle a mákot elszórta a magját és kikelt. Most szép palánták sorakoznak a helyén, de persze kicsit szorosan vannak. Tavasszal kiszedem a sűrűn kelt példányokat és meghagyom a többit. A kiszedett palántákat el is lehet ültetni, pótolni az üres helyeken, csak arra kell vigyázni, hogy óvatosan szedjem ki, mert nagyon hosszú a gyökere, nem szabad, hogy megsérüljön. Ehhez a legjobb, ha ásóvillával meglazítom a nedves talajt és egy hosszú, keskeny ültetőlapáttal veszem ki a palántákat. Ha ezzel végeztem, egy kis fahamus komposzttal megszórom a talaját, hogy a káliumot biztosítsam a számára. Túl sok fahamut nem szabad belekeverni a komposztba, mert kiégetheti a fiatal növényeket. Az őszi vetéssel megelőzzük a máktokbarkó kártételét. Mire felébred, már erősek lesznek a növények és nem tud ártani nekik.

A csicsókát most lehet fogyasztani, hiszen nincs fagy, könnyű kiszedni a földből. Sok mindenben hasonlít a burgonyára, de a téli tárolást nem bírja, hamar megfonnyad. Nekem a megtisztításával sincs gondom, alaposan beáztatom, lemosom a ráragadt földet és egy dörzsi szivaccsal leszedem a vékony héjat. Most köretnek készítettem el, egy egészen kevés sós vízben megpároltam, még öt percbe sem telt és már kész is volt. Lehet belőle turmixot, levest, főzeléket, süteményt is csinálni, főzve, sütve, sőt még nyersen is finom. A termesztése során ügyelni kell arra, hogy nagyon szeret terjeszkedni, ha nem tartjuk kordában, akkor mindenhol megjelenik. Kaptam egy simább felületű fajtát a NÖDIK-től, ezt könnyebb megtisztítani, mint a hagyományos fajtákat. Nálunk nincs probléma a terjeszkedésével sem, egyrészt, mert egy nagy (80 cm Ø-jű) edényben tartom, másrészt sajnos a vaddisznók is felfedezték, úgyhogy most versenyben vagyunk, ki eszi meg hamarabb az ízletes gumókat. Mi nappal megcsináljuk a kerítést, ők éjjel kibontják. Örömmel veszem a javaslatokat, hogy lehet megszabadulni tőlük.

Aki pedig szeretné bővíteni biokertészeti ismereteit, azt szeretettel várom február 24-én a Biokertész napon vagy márciustól a Biokertész gyakorlaton.

Jutka Mama

Szeretnél Jutka
mamától tanulni?
 
P1230381.JPG
Jelentkezz Biokertész programjainkra! 
Elindult a Kertlap webáruháza!
 
Címkék
Kövess minket!
  • Facebook Social Icon
bottom of page